cruise turları yüzde 80 indirimli | uygun oteller
uygun oteller: cruise turları yüzde 80 indirimli

5 Temmuz 2009 Pazar

cruise turları yüzde 80 indirimli

cruise turları yüzde 80 indirimli
Cruise gemilerinde kriz indirimi yüzde 80'lere ulaştı. Taleplerin arttığını belirten cruise şirketlerine göre bu yıl turist sayısı yüzde 20 artacak.
29 Mayıs 2009 Cuma 08:58
Dünyada "yüzen tatil köyleri" olarak tanımlanan cruise turizminde global kriz nedeniyle gemileri boş kalan şirketler, fiyatları yüzde 80'lere varan oranlarda düşürdü. Fiyat indirimleri sayesinde Türkiye'de de bu yıl yüzde 20 talep artışı bekleniyor.

Cruise Club İstanbul'un Genel Müdürü Melek Gözübüyük "Yüzen tatil köyü, tatilciye otelden daha cazip geldi. Her sabah başka bir ülkeye uğrayan 7 günlük Avrupa turlarının fiyatları 700 eurolara kadar düşünce Türkiyeli turist gemilere akın etti" diyor.

Dünyada Amerikalı ve Avrupalı şirketlerin yüzde 90'ına hakim olduğu cruise tatiliyle yılda yaklaşık 13 milyon kişi seyahat ediyor. Karayiplerden Güney Pasifik'e kadar çeşitli limanları dolaşan gemilerle seyahat tercihi Türkiye'de de son beş yıldır sürekli artıyor. Her yıl yaklaşık 20 bin Türk turist cruise gemileriyle tatili seçiyor.

Bu yıl yaşanan global kriz ise bu turizmde fiyatları yüzde 30-80 arası düşürdü. Özellikle ABD ve Avrupa'yı etkileyen kriz nedeniyle daha önce 1500 euro'yu bulan 7 gecelik turlar 700 euro'lara kadar geriledi.

Geçtiğimiz yıl 3 bine yakın Türk turisti cruise gemileriyle tatil yaptıran Cruise Club İstanbul'un Genel Müdürü Melek Gözübüyük, dünyada yaşanan bu ciddi indirimler sayesinde bu yıl yolcu sayısını 4 bine çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Fiyatların düşmesi yüzünden ciroların ise düşeceğini belirten Gözübüyük, "Çoğu Avrupa ve Amerikalı olan cruise şirketi gemiler boş dolaşmasın diye zararına çalışmayı kabul etti.

Her gün bir gemide bir promosyon çıkıyor. Uçak biletleri, vergiler, çocuk ücretleri gibi promosyonlar oluyor. Yüzen bir tatil köyü, tatilciye otelden daha cazip geldi. Türkiyeli turist gemilere akın etti" diyor. Türk turistler için kısa süreli Yunan Adaları turlarının ilgi gördüğünü açıklayan Gözübüyük, bu sezonda 4, 5 ve 6 yıldızlı gemilerle Avrupa turlarının da gözde olmaya başladığını ifade ediyor.
Gözübüyük, kurumsal işlerde ise ciddi bir azalma yaşandığını, bayi toplantıları, değerlendirme toplantıları ve kamp sayısının azaldığını dile getirerek, domuz gribinin de dünyada talebi biraz düşürdüğünü ekliyor.

Gözübüyük bu olumsuzluklara rağmen Türkiye'de bu yıl sektörün toplam 25 bin turist kapasitesine ulaşacağını anlatıyor. Türkiye sahillerinin uluslararası turizmde adını daha çok duyurduğunu da sözlerine ekleyen Gözübüyük, "Gemilerle Türk limanlarına gelen turist sayısı da gittikçe artıyor. Bu gemiler Türkiye'ye ne kadar çok gelirse yolcu sayısı da o kadar artacak" diye devam ediyor.

Sektör eriyor, cruise büyüyor
Setur Genel Müdürü Üstün Özbey ise cruise turlarıyla 2008'de 3 bin 500 Türkiyeli turisti ağırladıklarını bu yıl bu rakamın yüzde 20 artmasını beklediklerini ifade etti. Turizmin bir çok alanında turist sayısının azaldığını belirten Özbey, şu bilgileri veriyor: "Her sabah başka bir limanda uyanmakla belirli bir arazideki bir otelde kalmak aynı zevki vermiyor. Üstüne bir de fiyatlar yarı yarıya düşünce 5 yıldızlı otellerden daha kaliteli bir ortamda aynı fiyata tatil yapabiliyorsunuz. Üstelik her sabah başka bir ülkede başka bir limanda gözlerinizi açıyorsunuz. Gemilerde her şey dahil sistemi de artıyor. Herşey dahil sistemiyle 750 euroya 7 gecede 5 ayrı ülkeyi gezebiliyorsunuz. Bu süreçte turist sayısının ve işlerimizin tek arttığı alan cruise oldu."

Tatilci krizi fırsata çevirdi
Geçtiğimiz yıl 7 bin 200 Türkiyeli turiste cruise turu satan Apex Tour'un Genel Müdür Yardımcısı Orhan Üstündağ da "Tatilci cruise fiyatlarını fırsata çevirdi" diyor. 2000 yılından beri cruise fiyatlarının ucuzladığını kaydeden Üstündağ, krizle birlikte Amerikalı ve Avrupalı şirketlerin fiyatları en az yüzde 30 indirdiğini, lüks ve ulaşılamaz bir ürün gibi görünen cruise turlarının normal vatandaşın ilgisini çekmeye başladığını söylüyor.

Cruise turlarına bir defa katılan müşterilerin yüzde 85'inin diğer sene turunu tekrar ettiğini anlatan Üstündağ, "Müşteri yaşamayınca bilmiyor. Bazı müşteriler bu gemilerde akşam yemeğine papyonla gitme zorunluluğu var zannediyordu. Hep yaşlı insanların yapacağı bir tatil gibi görülüyordu. Ama şimdi müşterilerimizin yaş ortalaması 45'e düştü. Çocuklu aileler oldukça arttı" diyor.

CRUISE TUR FİYATLARI
3 gece 4 gün Yunan Adaları Turu - 199 eurodan başlıyor
6 gece 7 gün Yunan Adaları Turu - 490 eurodan başlıyor
6 gece 7 gün İspanya-İtalya-Fransa-Tunus - 700 eurodan başlıyor
7 gece 8 gün Kuzey Avrupa Turu - 990 eurodan başlıyor
10 gece 11 gün Baltık Ülkeleri Turu - 1290 eurodan başlıyor
10 gece 11 günlük İtalya, İspanya, Cebelitarık ve Portekiz turu - 850 eurodan başlıyor

RAKAMLARLA CRUISE SEKTÖRÜ
* Yılda 13 milyon turist cruise gemileriyle seyahat ediyor
* Bu rakamın 8.5 milyonunu Amerikalılar oluşturuyor.
* 30 bin cruise gemisi bulunuyor.
* Ortalama bir turist tüm seyahat için 1000 dolar harcıyor.
* Yıllık cruise truizminin ticari hacmi 13 trilyon dolar civarında.

Özgüç Kozan/Referans

0 yorum:

About me

Şarkı Sitesi