11 Aralık 2010 Cumartesi

2011 Erken Rezervasyonda Sıkça Sorulan Sorular



Erken Rezervasyon Ne Zaman Yapılmalı?

işleminizi ne kadar erken yaptırırsanız okadar ucuz tatile gidebilme şansına sahip olursunuz.indirim oranları otellerin doluluk oranları arttıkça düşmektedir onun için taril tarihinizi bir an önce planlayarak en yüksek indirim oranları ile başvuru yağmanız gerekmektedir.Geçtiğimiz yıl kampanya tarihleri içerisinde %40 a varan indirim fırsatlarından yararlanarak işlemlerini yaptıran misafirlerimiz, tesislerin yaz sezonununda konaklama fiyatlarını arttırmasıyla birlikte son dakika işlem yaptıran müsafirlerimizle aradaki fark %50'lere kadar vardı.Tek yapmanız gereken tatile gideceğiniz tarihi belirleyip bir an önce bizleri aramak. Profesyonel tatil danışmanlarımız sizler için en uygun tatili planınızı yapmanıza yardımcı olacaklardır.

Erken Rezervasyon Kampanyası Hangi Tarihlerde Bitmektedir?

Erken Rezervasyon 2011 kampanyası tarihleri Ocak, Şubat, Mart,Nisan ve Haziran ayları olarak toplamda 6 dönemde uygulanmaktadır.Fakat bazı otellerde bu indirim oranları düşük dahi olsa otelin doluluk oranına göre temmuz ve hatta tüm yaz ayları döneminde devam edilmektedir.


Erken Rezervasyon Yaptırdıktan Sonra Tail Tarihimi Değiştirebilirmiyim?

Tarih değişikliği için,işlem yaptırdığınız tarihteki fiyatlar ve indirim oranları geçerli olacaktır. ilk yaptırdığınız işlemde yapmış olduğunuz ödeme tutarı, yeni başvurunuzdaki ödeme tutarı arasındaki farkı ödediğiniz taktirde,tarih değişikliğiniz otel boşluk ve doluluğuna göre müsait ie tarih deişikliği işleminiz yapabilmektedir.Bu Deişiklik sonrasındaki değişiklik taleblerinizde , otele giriş gününüzden 7 gün kalaya kadar %35 no- shov bedeli uygulanır.Son 7 günden az bir süre kalana kadar yapılan değişiklik talepleri ise iptal hükmündedir.

Erken Rezervasyon Tarihleri Bittikten Sonra Rezervasyonumu iptal Edebilirmiyim?

Bu dönemlerde yaptırdğınız işleminizin iptal edilmesi için iptal sigortası yaptırmanız gerekmektedir. iptal sigortası yaptırdığınız taktirde,size başvuru esnasında belirtilen süre dahilinde işleminizi iptal edebilirsiniz.Bu durumda ödediğiniz tutarınızın iadesi size geri yapılacaktır,sadece iptal sigortası için ödediğiniz sigorta bedeli ödediğiniz tutardan düşecektir.

Erken Rezervasyon için Son Günmü Rezervasyonumu Yaptırmalıyım?

Birçok Müsafirimiz başvurularını, kampanyanın son gününe bırakmaktadır.Bu karar doğru bir karar gibi gözüksede aslında öyle değildir.Karar verdiğiniz otelin son gün birçok talep almasından dolayı otel dolmakta veya son gün yaşanabilecek teknik aksaklıklarından dolayı işleminizin tamamlanmasında sıkıntı doğabilmektedir.Bu nedenlerden dolayı işlemlerinizi bir iki gün önceden yaptırmanızı tavsiye ederiz.

10 Aralık 2010 Cuma

2011 Erken Rezervasyon Crystal Otel Bodrum Muğla Otelleri

Muğla'nın güzel ilçelerinden biri olan bodrum, balık restorantlarıyla ve manzara deniz güzelliğiyle bilenen beldede bulunan crystal otel,2011 e damgasını bastı.2011 erken rezervasyonda uygun bir tatil şeçeneği sunuyor.2011'de konuklarını cazibeli fiyatıyla,kampanyasıyla, ucuzluğuyla 4 yıldızlı konforlu bir tatil sunuyor.


Bodrum’un, Günbatımı, Tavşan Adası ve Balık Restaurantları ile ünlü ve en güzel koylarından birisi olan Gümüşlük Beldesindedir.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli ( Belge No: 1573 ) otelimiz 4 yıldızlı olup,167 oda, 334 yatak kapasitelidir.

Muhteşem Ege Denizi’nin kusursuz manzarasına sahip olan Crystal Hotel Bodrum, eşsiz Flora zenginliği ile konuklarını adeta büyülemektedir.
Begonviller, Yaseminler, Palmiyeler, Zambaklar, Muz, Zeytin ve Limon Ağaçları, daha yüzlerce birbirinden özel çiçeklerle süslenmiş peysaj yapısı ile otelimiz, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarından kaçan tatilcilerimizi Ege Denizi’ nin hoş esintisiyle karşılaşmaktadırlar.

Ayrıca; Otelimiz "National Geographic Magazine" dergisinin araştırmasına göre gün batımı izlenebilecek dünyanın en güzel 10 yerinden biri seçilmiştir.
Crystal Hotel Bodrum da tüm misafirlerimiz 3.Şahıs mali mesuliyet sigortası ile güvence altındadır. Çünkü bizler için değerlisiniz.

Yalıkavak: 5km

Turgutreis: 10 km

Bodrum ( city center ) : 26 km

Milas-Bodrum Airport: 48 km

Ephessus –Virgin Mary: 165 km

İzmir-ADB Airport: 250 km

Pamukkale: 280 km



Ana Menü

Hoşgeldiniz
Hakkımızda
Otelimize Mesafeler
Diğer Otellerimiz
İletişim
İnsan Kaynakları
Rezervasyon
Foto Galeri
Odalarımız
Standart Odalar
Suit Odalar
Balayı Odaları
Fanatik Odaları
Crystal Villaları
Villalarımızın Özellikleri
Villalarımızdan Görüntüler
Havuzlarımız - Plaj
Havuzlarımız
Plajımız
Hamam-Sauna-Masaj
Türk Hamamı
Sauna
Masaj
Bahçemiz
Bahçemizden Görüntüler
Flora




Restaurantımız
EkibimizÖğle ve Akşam
KahvaltımızBar - Snack Bar
Aktiviteler

Tenis Kort
Masa Tenisi
Bilardo
Play station
İnternet
Su Sporları
Çocuk Kulübü
Çocuk Oyun Parkı
Hayvanat Bahçesi
Nargile Köşesi
Animasyonlar
Tv Salonu
Anket

Bir Tatilden Ne beklersiniz?
Yemekler açık büfe olmalı
Tatil benim için deniz ve havuz demek
Manzara eşliğinde sakin ve huzurlu bir ortam
Bol eğlence hiç durmayan animasyon
Rahat odalarda bolca dinlenme
Hepsi

Kimler Online
Radyo Dinle

2011 Erken Rezervasyon Titan Garden Alanya Antalya Otelleri

Otel işletmeciliğindeki tecrübemiz ve işletme anlayışımız, bu yeni tesisimizdede müşterilerimize mümkün olan en iyi konforu, dinlenme ve eğlenme olanakları sağlamaktadır..


Antalya, Alanya otellerinin gözde otellerinden biri Titan garden 2011 erken rezervasyon otellerinden biri olarak en iyi şekilde hizmet ediyor. uygun fiyat seçenekleriyle,2011 de kampanyasıyla ve ucuz bir tatil sunuyor.

Titan Garden Otel Rezervasyon Yaptırmak için TıkLayın...>>>>


Titan Garden SanaL Tur




Titan Garden Resim Galerisi





iletişim


Adres : Hotel Titan Garden

Baklabeleni mevkii 07490 Konaklı Alanya TÜRKİYE
Telefon : +90 242 565 10 60 (Pbx)
Fax : +90 242 565 10 66
E-Mail : titangarden@titanhotels.com

Almanyadaki Baglantilarimiz
Titan Fashion GMBH
Adres : Badstraße 13 - 15 90762 Fürth
Telefon : +49 911 699 69 14
Fax : +49 911 699 51 45
E-Mail :titanfashion@arcor.de

2011 Erken Rezervasyon Titan Garden Alanya Antalya Otelleri

Otel işletmeciliğindeki tecrübemiz ve işletme anlayışımız, bu yeni tesisimizdede müşterilerimize mümkün olan en iyi konforu, dinlenme ve eğlenme olanakları sağlamaktadır..


Antalya, Alanya otellerinin gözde otellerinden biri Titan garden 2011 erken rezervasyon otellerinden biri olarak en iyi şekilde hizmet ediyor. uygun fiyat seçenekleriyle,2011 de kampanyasıyla ve ucuz bir tatil sunuyor.

Titan Garden Otel Rezervasyon Yaptırmak için TıkLayın...>>>>


Titan Garden SanaL Tur




Titan Garden Resim Galerisi









iletişim


Adres : Hotel Titan Garden

Baklabeleni mevkii 07490 Konaklı Alanya TÜRKİYE
Telefon : +90 242 565 10 60 (Pbx)
Fax : +90 242 565 10 66
E-Mail : titangarden@titanhotels.com

Almanyadaki Baglantilarimiz
Titan Fashion GMBH
Adres : Badstraße 13 - 15 90762 Fürth
Telefon : +49 911 699 69 14
Fax : +49 911 699 51 45
E-Mail :titanfashion@arcor.de

9 Aralık 2010 Perşembe

Milas Muğla Hakkında Bilgi



Muğla iline bağlı Milas, plajları, gölleri, antik kentleri, Türk ve İslam eserleriyle görülmeye değer bir turizm beldesidir.
Milas (MYLASSA) Batı Karia’nın en önemli ve en büyük merkezlerinden biridir. Kent, Sadra Dağı’nın etekleri ile bu dağın önündeki tepelere kurulmuşken, zamanla ovaya doğru yayılmıştır. Zeus Karius mabedinin burada oluşu ve Zeus Labranda mabedinin de buraya çok yakın bulunması Mylassa’yı (Milas) Karia’nın dini merkezi haline getirmiştir.


Tarihçe

Karya'nın en önemli kentlerinden biri olan antik Mylasa, mitolojiye göre adını Akdeniz' de Aiolia Adası'nda oturan ve rüzgarlara hakim olan Aiolos'un neslinden gelen Mylasos'tan almıştır. Mylasa adının sonundaki "asa" eki, Milas'ın çok eski zamanlarda kurulduğunu göstermektedir(M.Ö. 3.000).
M.Ö.334'de Asya seferine çıkan Büyük İskender Güney-Batı Anadolu'yu ve bu arada Milas'ı da almış hemen sonra elde ettiği toprakları Karya Kraliçesi Ada 'ya vermiştir.
Mylasa M.Ö. 143'de Roma imparatoru Macmilius'un isteği üzerine bir sınıf anlaşmazlığına hakemlik etmiş ve bu tarihten sonra Roma Valilerinin başkanlık ettiği mahkemelerin merkezi haline gelmiştir. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olan Milas, daha sonra Selçuklu, Menteşeoğulları ve Osmanlıların eline geçmiştir.




Gezilecek Yerler

Antik Kentler

Iassos: Mandalya Körfezinde Güllük'ün karşısında bir yarımada üzerinde yer alır. İ.Ö. 3000 yıllarına uzanan kentte büyük sur,su kemerleri, tiyatro bulunmaktadır. Milas-Söke karayolunun Köşk köyü kavşağından 18 km. sonra kente ve denize ulaşılır. Ayrıca Güllük'ten deniz yolu ile yapılacak bir gezinin unutulmaz olduğunu belirtmekte yarar vardır. Kentin antik limanı günümüzde yatçıların uğrak yeri olmuştur.


Labranda (Koca Yayla): Milas'ın 18 km. Kuzeydoğusunda, Çomak Dağında bir teras üzerinde kurulmuş olan Labranda'ya Milas'tan stabilize bu yol ulaştırır.Gezginleri, günümüzde antik çağda Mylasa'dan başlayan 8 m. genişliğindeki yol üzerinde döşeme izlerini yer yer görmek mümkündür. Kalıntıları büyük ölçüde korunmuş olan Labranda'da ilk kazılar 1940 yılında başlamıştır. İ.Ö. 4. yüzyılda Karya'da Satraplas döneminde yapılan Zeus Labrandus tapınağı ile ünlüdür.


Keramos: Gökova Körfezi'nin Kuzey sahilinde bugünkü Ören bucağının bulunduğu yerdedir ve Milas'a uzaklığı 50 km. dir. Adını Yunanca'da "çömlek" ya da "Seramik" anlamına gelen Keramos sözcüğünden alan kentten, koruma duvarları, dağ yamaçlarındaki kaya mezarları, nekropoldeki lahit mezarlar günümüze kadar ulaşan önemli kalıntılardır. Bodrum'dan başlayıp Gökova Körfezi'nde yapılan Mavi Yolculuğa katılan turistlerin mutlak görmek istedikleri ören yerlerimizdendir.

Euromos: Milas-Selimiye karayolunun 13. km.'sinde yer alan Euromos'da kalıntılar yolun sağında çoğunlukla olmak üzere yolun iki yanında yer almaktadır.
Herakleia: Kent, Beşparmak Dağları'nın Güney eteklerinde Bafa Gölü kıyısında kurulmuştur. Çok engebeli ve kayalar üzerinde 65 kule ile takviyeli 6,5 km. uzunluğunda sur duvarlarına sahiptir. Helenistik Çağda inşa edilen kentte Athena Tapınağı, Agora, Şehir Meclis Binası, Tiyatro ve bir hamam bulunmaktadır.
Bargylia: Mandalya Körfezi içinde yer alan Güllük Limanın güneyinde karaya doğru uzanan bir koyda kurulmuştur. Milas - Bodrum karayolunun 30. km. 'sinde bulunan Bargylia'yı Yunan Mitolojisi kahramanlarından Bellere Phon kurmuştur. Tepenin iki doruğunda, kuzeydekinde Roma, Yunan, güneydeki ve diğer alanlarda ise Bizans Çağı eserler yer alır.
Beçin: Milas'ın 5 km. kadar güneyinde 200 m. yükseklikte sarp bir kayalık üzerinde kurulmuştur. Kentin adı Ortaçağ İtalyan kaynaklarında "pezona", Türk - İslam kaynaklarında ise "Berçin", "Peçin" ve "Beçin" şeklinde geçmektedir. Kentten günümüze ulaşan yapı kalıntıları Milas ovasına bakan iç kale surlarla çevrili dış kale ve surlar, Kenez ve Sığmen mevkilerinde yoğunlaşmaktadır.
Zeus Karios Tapınağı: Hisarbaşı Mahallesindedir. Hisarbaşı tepesinin doğusunda 3.5 m. yüksekliğinde bir podyum üzerine inşa edilmiştir. Bugün Yuva denen korint nizamında tek bir sütunu ayaktadır.


Gümüş Kesen Mezar Anıtı: Muhtemelen M.S. II. yy.a tarihlenen bu mezar anıtı dikdörtgen bir mezar odası ile bu odanın üzerindeki paye ve sütunların taşıdığı piramit gibi gittikçe daralan bir örtüden ibarettir.
Sinuri Mabedi: Milas'ın 14 km. güney doğusunda bugünkü Kalınağıl köyünün üstündeki bir tepe üzerinde eski bir Kar ismini muhafaza eden ilah Sinuri'ye ait mabet kalıntıları vardır.

Sinuri rahipliği M.Ö.4. yüzyıldan sonra babadan oğla geçerek bir ailede kalmıştır. Senede bir büyük bayram yapılıp, öküzler kurban edilmektedir. İlahın ne şekilde tasvir edildiği bilinmiyorsa da elinde çift yüzlü balta tuttuğu anlaşılmıştır. Sinuri Mabedi Hıristiyanlık devrinde kiliseye çevrilmiştir.
Camiler ve Türbeler
Firuz Bey Cami: Merkezde Firuz Paşa Mahallesinde olup, Menteşe Valisi Hoca Firuz Bey tarafından 1394 (H. 787) Belen Cami: Muhtemelen 14. yy. yapısı olup şehrin ortasında Hisarbaşı tepesindedir. Minaresi 1811 yılında Abdülfettahoğlu Ömer Ağa tarafında yaptırılmıştır.
Ulu Cami: Hocabedrettin Mahallesindedir. 1376 (H.780)de yaptırılmıştır. Milas'ın en büyük camisidir. Milas'da bunların dışında Hacı İlyas Cami, Ağa Cami, orhan Bey Cami, Yelli Cami, Abdülfettah Ağa Cami görülmeye değer camilerdendir.


Türbeler

Abdülaziz Ağalar Türbesi, Ahmet Gazi Türbesi, Buharalı Bedrettin Türbesi ve Şeyh Dede Türbesi Milas'ın görülmeye değer türbelerinin başında yer alır.
Ahmet Gazi Medresesi: Kitabelerine göre 1375 yılında Menteşe Beyi Tacettin Ahmet Gazi tarafından inşa ettirilmiştir. Medresenin ana eyvanı yöre halkınca kutsal sayılan bir ziyaretgah konumundadır.
Hamamlar ve Kervansaraylar
Milas'da Çöllüoğlu Hanı, Kızıl Han, Abdülfettah Ağa Hanı ve Büyük Hamam ve Bey Hamamı görülmeye değer eserlerdendir.
Geleneksel Milas Evleri
Milas evlerinin çoğunluğu 19. yy.dan kalmıştır. Her evin genellikle düzgün olmayan büyük veya küçük bir avlusu vardır. İki katlı olan evlerin üst katları çıkmalar şeklinde sokağa taşar. Milas evlerinin her birinde mutlaka yer ocağı bulunur. Bacalar ise ayrı bir mimarlık örneğidir. Evlerin dış duvarları, bahçe duvarları beyaz badana ile boyanmıştır. İlçeden İzmir yönünde çıkışta Burgaz Mahallesinde Abdülaziz Ağalar Köşkü halen ayaktadır ve taş işçiliğine örnek teşkil eden konsolları ile dikkat çekmektedir.



Göller, Plajlar

Bafa Gölü: Söke-Milas karayolu üzerinde, zeytinlikler arasında, Ay Tanrıçası Athena'nın aynası Bafa Gölü bulunur. Küçük beyaz kumsalları, kenarındaki küçük konaklama yerleri ile göl yaz geceleri gerçekten ayı içine alan bir ayna gibidir. Gölde avlanan kefal ve yılan balığı yenilmesi önerilir.
Güllük: Milas'a 25 km. uzaklıkta, zeytinlikler içinde doğal paljları ve balık yumurtası ile ünlü bu körfez aynı zamanda yelkencilik için de uygundur.
Ören: Milas'tan 49 km. uzaklıkta, yüksek çam ormanları içinde geçilerek gidilir. Gökova körfezi kuzeyindeki yüksek dağların birden denizin indiği yerde, narenciye bahçeleriyle süslü ve çok eski bir yerleşim merkezidir.
Beypınarı: Milas-Yatağan yolu üzerindeki yüksek çam ormanlarının içinde, yolcu kahvehanelerinin bulunduğu yerdedir. Serin ağaçlar altındaki buz gibi kaynayan suyu ve tavuk kavurmasıyla ün yapmıştır. Akbük (Güllük Körfezi) ve Kazıklı Körfezi kıyı bandı içinde anılmaya değer yerlerdendir.



Milas Müzesi : 1987 yılında açılan müzede, ilçe sınırları içindeki ören yerlerinde yapılan çeşitli arkeolojik kazılardan çıkarılan eserler sergilenmektedir. Ayrıca satın alma yoluyla kazanılmış çok güzel cam eserleri ile Tunç Dönemi'ne kadar uzanan değişik türden toprak kap kacaklar görülmeye değerdir. Müze bahçesinde ise taş eserler sergilenmektedir. Yönetim yönünden Milas Müzesine bağlı olarak Kıyıkışlacık Köyü -Iassos'da "Balık Pazarı" adıyla bilinen açık hava müzesi bulunmaktadır. Fassos'dan çıkarılan taş eserler sergilenmektedir.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Datça Hakkında Bilgi




Datça: M.Ö.VII.Y.Y.’da Ege adalarından gelerek Ionya’nın güney kıyılarına yerleşen Dor’lar tarafından kurulmuştur. Datça ve çevresi çok eski bir tarihe ve medeniyete sahiptir. Ünlü heykeltraş Prokstel burada yaşamıştır. Şehirde Apollon ve Venüs adına yapılmış çeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunmaktadır. Zamanın en ünlü tıp merkezi Datça’dadır. çevreye göre rutubet oranı az, nefis havası ve şifalı suları ile Datça, yaşanılmaya değer bir yerdir.

Datça yarımadasındaki buluntuların M.Ö. 2000'lere kadar uzanır. Bilinen ilk yerli halk Karyalılar'dır ve en parlak dönem Dorlar döneminde yaşar. Dorlar M.Ö. 1000 yıllarında Trakya üzerinden güneye inerek Yunanistan üzerinden bölgeye gelirler ve bugünkü Datça ilçe merkezinin 1.5 km kuzeydoğusundaki Burgaz mevkiinde Dor uygarlığının merkezi olan Knidos'u kurarlar. M.Ö. 546'da Lidya Devleti'nin Persler'in eline geçmesinin ardından Knidos ta Pers egemenliğine girmiştir. Knidos, ticari nedenlerle, M.Ö. 4. yüzyılda yarımadanın uç noktasına, bugünkü görkemli kalıntıların izlendiği yere taşınmıştır. Dorlar ve Romalılar yeni Knidos'a çok sayıda tapınak yapmışlardır. Şehir Afrodit heykeli ile ünlenmiş. geç Roma ve erken Bizans döneminde tapınaklar yerlerini kiliselere bırakmış ve şehir nüfusu 70.000'lere ulaşmıştır. Bizans'ın son dönemlerinde ise bir yandan depremler, diğer yanda korsan saldırıları ile güçsüz kalan kent tümüyle terkedilmiş; yarımada nüfusu ise binlere inmiştir. Yarımada üzerindeki yerleşimler 13. yüzyılda Menteşe Beyliği'ne bağlanmış, 15. yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmış ve adı Datça olmuştur. Son Osmanlı padişahlarından Sultan Reşat döneminde Datça ismi Reşadiye olmuş, Cumhuriyet'te ise tekrar Datça'ya dönüştürülmüştür. 1928 yılında ilçe olan Datça'nın ilk merkezi Reşadiye mahallesi olmuş, 1947'de ise bugünkü yeri olan İskele mahallesine taşınmış. Datça Yarımadası bazı haritalarda hala Reşadiye Yarımadası olarak geçer. Ünlü matematikçi ve filozof Eudoxus, en iyi yontulmuş Çıplak Afrodit Heykeli'ni yapan Heykeltıraş Praxiteles, Skopas, Bryaxis, Mısır'daki Alexandria Feneri'nin mimarı Sostrates, Knidos'da yaşamışlardır. Afrodit heykelinin kaidesi, 8.000 kişilik tiyatro, güneş saati, Demeter Mabedi, 80 bin kişinin yaşadığı Knidos Antik Kenti kalıntılarındandır. Antik çağda çok ünlü olan, insanların onu görmek için çok uzaklardan geldiği Afrodit heykeli bugüne kadar bulunamamıştır. İlçede ayrıca, Hızırşah Köyü'nde Selçuklular'dan kalma camii, seramik atölyelerinin kalıntıları, Reşadiye Mahallesi'nde Mehmet Ali Bey Konağı, Reşadiye Camii ile Emecik Köyü'nde tapınak kalıntıları, tarihten günümüze kalan kalıntıların bazılarıdır.
Coğrafyası
Datça, coğrafi bölge olarak Ege Bölgesi'ndedir. Dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Datça Yarımadası'nın en yüksek noktalarını Bozdağ (1174), Kalecik Dağı (881), Karadağ (786), Emecik Dağı (704), Yarık Dağı (615) gibi dağlar oluşturur. Arazinin % 66'sı orman alanı, %18'i seyrek çalılık ve kayalık olup sadece % 16'sı tarım alanıdır. Kızlan Ovası, Burgaz Düzlüğü, Reşadiye Ovası ile kıyı düzlüklerinin en önemlilerinden olan Karaköy, Palamutbükü ve Mesudiye, ilçenin ovalarıdır. Yüzölçümü 446 km² olan yarımadanın 235 km'lik sahil bandı, dantel gibi büyüklü küçüklü 52 koyla bezenmiştir. Marmaris ile Datça sınırını teşkil eden Balıkaşıran'da (Datça'ya 64 km) kara genişliği, yöresel olarak "balık aşıran" denilen bölgede 1 km'ye kadar inerken en geniş yeri 17 km'dir. Marmaris'ten Datça'ya 70 km'lik bir karayolu ile ulaşılmaktadır. Yaz aylarında Datça-Bodrum arasında çalışan feribot seferleri ile Bodrum'a 2 saatte ulaşılmaktadır. Datça'ya Milas-Bodrum ve Dalaman Havalimanları yoluyla yurtiçi ve yurtdışı hava ulaşımı sağlanmaktadır. Datça, tipik bir Akdeniz İklimi'ne sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Üç tarafı denizle çevrili Yarımada'da yazın esen serin kuzey rüzgarları, kavurucu sıcakları yok eder. Nem oranı ortalama %58 olan Datça'da yılın 300 günü güneşli geçer.
Ekonomisi
20 yıl öncesine kadar ilçenin ekonomik hayatı tamamen tarıma dayalı iken, ulaşım olanaklarının artması ile ilçenin ekonomisi değişerek gelişmiş, tarımın yanında turizm de geçim kaynakları arasında yer almıştır Geleneksel yöntemlerin hakim olduğu tarımsal faaliyetler ilçe ekonomisinin temelini oluşturur. Bu sektördeki gird; bal, badem, zeytinyağı ve güzlük domatesten sağlanır. Tarım ürünleri içerisinden eski ve önemlisi bademdir. Tarımsal gelir kaynakları arasında Güz domatesi'nin de ayrı bir önemi vardır. İlçede sanayi tesisi bulunmamakta, sadece imalathanelerde zeytinyağı üretilmektedir. Üretimi yapılan iç badem ve çağla, domates ve balın önemli bir bölümü dışarıya satılırken, üretilen zeytin ve zeytinyağının büyük bir bölümü çiftçinin kendi ihtiyacını karşılamakta, çok az bir bölümünün satıldığı gözlenmektedir. İlçede üretilen diğer ürünler arasında narenciye, incir ve üzüm başta olmak üzere çeşitli meyve türleri yer alırken, çok az miktarda serada turfanda sebze üretilmektedir.
Nüfusu
Datça ilçesinin toplam nüfusu 13.914 olup, nüfusun 8.108'i ilçe merkezinde, 5.806'sı köylerde yaşamaktadır. Datça'nın bağlı beldesi bulunmamakta, 9 köyü bulunmaktadır. Yaz aylarında yazlıkçıların gelmesiyle birlikte nüfusun mevsimsel olarak 40 bin civarına yükseldiği tahmin edilmektedir.
Turizm
Datça Yarımadası, Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiş olması dolayısıyla bozulmamış doğası, 235 km.lik sahil şeridi ve 52 koyu, zengin flora ve faunası, Knidos Antik Kenti ile gelecekte en önemli turizm merkezlerinden birisi olmaya adaydır. Eko turizm için geniş imkanlar mevcut olup, Bodrum ve Fethiye arasında yoğunlaşan ülkemiz yat turizminin odaklandığı bir yer olarak önemli bir yer taşır. Öte yandan yörelerimizde tatillerini geçiren yerli ve yabancı turistler için trekking, sörf, yelken gibi doğa ve su sporlarının yapılabileceği ideal ortamlara sahiptir. Sürekli esen rüzgarı ile nemin hissedilmediği tatil imkanını sağlaması ve bol oksijeni dolayısıyla sağlık turizmi için de ideal bir yerdir. Turizm, ilçenin ekonomik hayatında son yıllarda hızla önem kazanmış ve halkın önemli gelir kaynakları arasında yer almaya başlamıştır. Bu olguya paralel olarak, ilçede konaklama imkanını arttıran tesislerin sayısının yıldan yıla hızla arttığı gözlenmektedir. Datça Yarımadası, Bodrum ve Marmaris'ten "Mavi Yolculuk" düzenleyen tekneler için oldukça önemli bir güzergah olmaktadır. Datça Limanı'na giriş-çıkış yapan tekneler arasında, Ege Adaları'ndan gelen tekne ve yatlar önemli bir yer tutar. Yunan adalarından, özellikle Rodos ve Sömbeki adalarından, ilçeye Cumartesi günleri teknelerle alışverişe gelen Yunanlılar, ilçeye döviz girdisi sağlamaktadırlar. Turizm sezonu dışında sürdürülen inşaat çalışmaları, kış aylarında tarımın yanında ekonomik hayatı canlı tutmaktadır.

Dalaman Hakkında Bilgi




Dalaman Muğla ilinin bir ilçesidir. Atm Dalaman Uluslararası Havaalanı bu ilçe sınırları içerisindedir. Ortaca'nın da ilçe haline getirilmesinden sonra bağlı beldesi kalmamıştır. 16 köyü bulunmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde, Muğla İline bağlı bir ilçe olan Dalaman, Muğla İli Köyceğiz, Ortaca ve Fethiye ilçeleri ile Denizli ili Çameli ilçesi arasında yer almaktadır. Doğu, kuzey ve batı kesimleri dağlık, güneyi ovalıktır. İlçe topraklarını Gölgeli Dağlar (2.295 m.), Boncuk Dağı engebelendirmektedir.
Fethiye Körfezi’ne paralel uzanan bu dağların etekleri yapraklı, yüksek kesimleri de iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlarla kaplıdır. Dalaman Ovası, Muğla ilinin en verimli ovasıdır,türkiyenin ve dünyanın en verimli ovaları içerisindedir. İlçe topraklarını Dalaman Çayı sulamakta olup, Akdeniz ve Ege Bölgeleri geçiş noktasında bulunmaktadır. Dirmil yakınlarındaki Kocaş dağından doğan, Dalaman çayı Marmaris ve Fethiye arasında yer alır. Toplam uzunluğu 229 km.dir. Batı Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyen çay, dar ve derin bir vadi içinde akarak, Ortaca’nın 8 km. güneyinden denize dökülür.Deniz seviyesinden yüksekliği 15 m.dir. Yüzölçümü 61.694 hektar olan ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 28.148’dir.

Dalaman ilçesinin yüzölçümü 61.694 hektardır. B 43.528,5 hektarı ormanlık 10.450 hektarı kültür arazidir. Mevcut ormanların 29.063,5 hektarı verimli, 15.954 hektarı verimsiz koru halindedir. Dalaman Çayı Akdeniz ve Ege Bölgeleri geçiş noktasında bulunmaktadır. Dalaman kuş yönünden zengin bir deltadır. Koyları Yat Turizmine son derece elverişlidir. Yıllık ortalama sıcaklık 17.9 derecedir. Yıllık ortalama yağış miktarı 1044.5 mm’dir. Yıllık ortalama nispi nem miktarı 72.5’dir.
Dalaman İlçesinin iklimi tipik Akdeniz iklimi olup, Suptropikal iklimi olarak tanımlanabilir. Bu iklim karakteristiğine uygun olarak yörede kışları ılık ve yağışlı, yazları ise kurak ve sıcaktır.
Ulaşım
Muğla-Fethiye yoluyla Dalaman’a kolaylıkla ulaşılıyor. Bütün büyük kentlerden her gün otobüs seferleri bulunuyor.
Havayoluyla gelenler Dalaman Havalimanına iniyor. Uluslar arası nitelikteki havalimanına, İstanbul, Ankara gibi kentlerden de tarifeli seferler yapılıyor. (Otobüs, havayolu ve rent a car şirketleri için Rehber Bölüme bakınız.)
Yeme-İçme
Dalaman ovası son derece verimli. Her mevsim bol sebze ve meyve üretiliyor. Sebze bol olunca yerel sebze yemekleri de bol tüketiliyor. Pancar, hardal, ebegümeci, ısırgan, tavuk tırnağı, geren, labada, kayazak, semiz otu, sarı ot gibi bir bölümü büyük şehirlerde bilinmeyen ot çeşitleri Dalamanlı kadınların elinde lezzetli yemeklere dönüşüyor. Bir bölümünü Dalaman’daki esnaf lokantalarında da bulabilirsiniz.

Konaklama
Dalaman havalimanı yakınlarında, şehir merkezinde otel ve pansiyonlar bulunuyor. İncebel mevkiindeki Therme Maris Otel ise bölgenin en büyük oteli. (Oteller ve pansiyonlar için Rehber Bölüme bakınız)
Termal turizm
Kapıkargın ve İncebel kükürtlü su kaynaklarının şifalıo olduğuna inanılıyor. İncebel termal kaynakları, Therme Maris Oteli tarafından değerlendiriliyor. Otel bünyesinde bakım ve güzellik üniteleri, çamur banyosu ve kükürtlü termal havuz yer alıyor.
Rafting ve river kayaking
Dalaman çalı Akköprü bölümünde rafting ve rivek kayaking organizasyonu yapan seyahat acentaları var. Seyahat acentalarının organizasyonuyla otellerinden ya da yatlarından alınan gruplar yarım günlerini eğlenceli ve heyecanlı bir aktiviteyle değerlendirmiş oluyorlar. (Ayrıntılı bilgi için Dalaman sayfalarına bakınız)
Yat Turizmi ve Mavi yolculuk
Dalaman kıyıları mavi yolculuk güzergahı üzerinde. Özellikle Kapıdağ Yarımadası üzerinde olan Sarsala, Büngüş, Sıralıbük, Kurşunlu ve Taşyaka(Bedri Rahmi) koyları Göcek çevresindeki yatların çok sevdiği koylardan ve hepsi olağan üstü güzellikte. (Mavi Yolculuk ve Yat Turizmi sayfalarına bakınız.)
Tarihi Yerler :
1-Kapıdağında Lidai, Lissay ,Crya ve Cleopatra Hamamı
2-Şerefler ve Kozpınar ve Kaya mezarları
3-Kargınküründe türbe
4-Gürköy de demirci çarşısı
5-Karacaağçta Manastır ve medrese
6-Gökdağda Likya kaya mezarları
7-Şerefler türbesi
8-Dalaman Çayının TİM sınırları içerisinde kalan yerde batık gemi
9-Asma ESKİ köprü
10-Tarihi Akköprü
11-Kayadibinde Likya Kaya Mezarları
12-Kavacık ta Hippokome Antik Kent
13-Bozbel de Oktapolis Antik Kentin uzantısı ve kaya mezarları
14-Gürleyikte Hisar ve Ilıca
15-TİM idari binası
Mesire Yerleri :
1-Sarısu-Hurmalı koyu arası,deniz kıyısı
2-TİM içinde çay boyu,Şahın Tepesi ve Gökdağ harabeleri
3-Akkaya yöresi
4-Kozpınar
5-Eski ASMA köprü civarı
6-Gürleyik Çal Deresi
7-Çöğmende Üçgül,Dumlu ve Akpınar yaylaları
8-Çal,Şimşir ve Aygır dağlarının dorukları
9-Hürriyet ve Altıntas Mahallelerinde günlük SIĞLA ormanları
10-Dalaman Çayı üzerinde Akköprü ve kanyon
11-Kırcagedre mahalles
Görülmesi,İzlenmesi ve İncelenmesi Gereken Olgular
1-Köy Düğünleri ve eğlenceleri
2-Köy yaşantısı
3-El sanatlarımız DOKUMA,OYMA,ÖRGÜ vb.
4-Yörük çadırı ve göçer yaşamı
5-Ev tipleri
6-İlçe merkezi ve köylerde kurulan halk pazarları
7-Köy çerçileri
8-Oyunlar
9-Çalgılar
10-Şifalı otlar ve kullanımı
11-Yöresel giysiler ve hazırlanışı

6 Aralık 2010 Pazartesi

Bodrum Hakkında Bilgi


Bodrum, doğu ve batı limanlarının birleşmesinden meydana gelen yarımada üzerinde yükselen kalesi ve iki limanın kıyılarına dizilmiş bembeyaz evleri, gümbetleri ve denize inen daracık sokakları şöhreti dünyaya yayılmış yatları, tersaneleri ile ünlü bir yöredir.

Homeros'un 'Ebedi mavilikler ülkesi' dediği ve bir diğer Bodrumlu Cevat Şakir'in de 'başka yerde olup nur içinde yatılacağına burada nur içinde yaşanır' demesi boşuna değildir. Tarih boyunca, önceki adıyla Halikarnassos, sonra da Bodrum, paylaşılamayan ve uğrunda hep mücadele edilen bir yer olmuştur.

Bugün Bodrum, bir tatil yöresinden beklenen tüm unsurları bünyesinde toplamış, yaz-kış yaşanabilecek önemli bir turizm merkezidir. Dünyanın dört bir yanından gelen zengin yatçılardan kısıtlı bütçesiyle bir pansiyonda uzun yaz tatili geçirebilen gelir gruplarına kadar tüm kesimlerin beklentisini karşılayacak donanıma sahiptir.

Tarihçe: Bodrum geçmişte bir çok uygarlığa beşiklik etmiştir. Çağlar boyunca Ege adalarından gelenlerin sayısız istilasına uğrayan Bodrum, Akdeniz'de hakimiyet kurmak isteyenler için önemli bir merkez olmuştur. Ionia ile Likia arasında kalan bölgede diğerlerine göre daha küçük olan Karya (Karia) yer alır. Halikarnassos, (Bodrum) Karya'nın önemli şehirlerinden birisi oldu. Bölge tarihçi Heredot'u, tarihin ilk kadın amirali olan I. Artemisia ve onun kadar başarılı amiral olan II. Artemisia'yı, Leachares, Shepas gibi sanatçıları yetiştirmiştir.
Gezilecek yerler
Antik Kentler

Antik Tiyatro: Bodrum-Turgutreis yolu üzerinde yeralmaktadır. 13.000 kişilik tiyatronun yapılan kazılardan sahne bölümü ortaya çıkarılmış ve oturma yerleri restore edilmiştir.

Kaya Mezarları:Tiyatronun daha yukarısında ve yamaçta Helenistik ve Roma devrine ait kaya mezarları bulunmaktadır.

Myndos Kapısı: Kentin batısında, Halikarnassos'un giriş kapılarından biriydi. Myndos kapısı iki anıtsal kule ile onların ardında şehre girilen kapının yer aldığı bir iç avludan oluşmaktaydı. Bu kapının kuzeyinde yer alan surlar ile kulelerin onarımının birinci aşaması 1999 yılında tamamlanmıştır.

Çıfıt Kale (Aspat): Yarımadanın güneybatısında Bağla koyuna yakın bir kayalık üzerinde kurulmuştur. Çeşitli uygarlıklara ait kalıntılar yer almaktadır.

Antik Kentler: Myndos (Gümüşlük), Termena (Akçaalan) Telmisos (Gürece), Kadıyanda (Aşağıgöl), Theangela (Etrin) Yarımada bulunan antik kentlerdir.

Stratonikeia: Yatağan - Milas karayolu üzerinde bulunan Eskihisar köyündeki harabeler Karya, Roma, Bizans devirlerine ait zengin kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.

Lagina: Yatağan'ın Turgut mevkisindeki Hekate tapınağına toprak yoldan (9 km.) gidilerek ulaşılır. Karia'nın önemli merkezlerinden biri olan Lagina'nın antik bronz çağından beri yerleşim olduğu, yapılan kazılardan anlaşılmaktadır.

Sedir Adeun (Kedreae): Gökova - Akyaka'dan ya da Çamlıköy'den denizyolu ile ulaşılabilen Sedir Adası, doğal ve tarihi güzellikleriyle yörenin gözde ören yerlerindendir. Apollo Tapınağı, tiyatro, antik liman ada da görülecek ilk kalıntılardır. Ünlü Kleopatra plajı da bu adadır.

Sarnıçlar: Yarımadanın hemen tamamında Osmanlılar tarafından yapılan ve bugün 'Gümbet' olarak tanımlanan sarnıçlar görülür. Zamanın zenginleri tarafından kendi adlarına inşa edilmişlerdir.
Kaleler
Bodrum Kalesi (Saint Petrum): M.S. 15. yy.da Rodos Şövalyeleri tarafından St. Peter adına 99 yılda inşa edilmiştir. Halikarnassos'un ilk kurulduğu noktada Zephyrion adası üzerine kurulmuştur. Kale'nin yapımı sırasında Mausolos Anıt Mezarının taşları ve rölyefleri kale duvarlarında kullanılmıştır. Osmanlılar zamanında Kale içindeki kiliseye bir minare ilave edilerek bir cami haline getirilmiştir. Ayrıca bir de küçük Türk Hamamı inşa edilmiştir. 1595'te hapishane olarak kullanılan Kale bugün müze olarak düzenlenmiştir. Yaklaşık 30.000 m²'lik alana sahip olan kalede 5 kule vardır. Bunlar Fransız, İngiliz, İtalyan, Alman kuleleri ile Yılanlı Kule'dir.
Camiler, Türbeler
Mustafa Paşa Cami: Kızılhisar'lı Mustafa Paşa, Bodrum'a tersane yaptırmak için geldiğinde bu camiyi yaptırmıştır (1723).

Tepecik Cami: Mustafa Paşanın kahyası Hamam Ağa tarafından yaptırılmıştır.

Adliye Cami: II. Abdulhamit'in gönderdiği ve halktan toplanan paralarla 1901 yılında yapılmıştır.

Şaldırşah Horasani Türbesi, Kubbeli Türbesi, Mustafa Paşa ve Kaptan-ı Derya Cafer Paşanın mezarlarının bulunduğunu Mustafa Paşa Türbesi, Koyunbaba Türbesi görülmeye değer yerlerdir.
Eğlence Yerleri
Bodrum Ege kıyıları içinde yaşamının renkliliği ile tanınmış en önemli ilçemizdir. Günün her saatinde değişen canlılığı ve renkliliğin yanı sıra, gece yaşamının olanca çekiciliği Bodrum'un ana karakteridir. İskele Meydanından başlayıp Kumbahçe Mahallesinin sonuna kadar devam eden Cumhuriyet caddesinde yaz geceleri adım başı rastlanan meyhaneler diskotekler, tavernalar ve barlar her yaştan insanın eğlenmesine olanak tanır. Bodrum gecelerinin gizemli koyuluğu içinde, eski çağlardan kalmış bir tılsım gibi parıldayan kalenin manzarası, Bodrum akşamlarına ayrı bir güzellik katar. Cumhuriyet Caddesindeki barların yanı sıra Banka Sokak ve iç limanda da pek çok eğlence yeri bulunmaktadır. Taverna müziğinden caz müziğine kadar her türlü müziğin dinlenebileceği barlarda, Bodrum geceleri olanca çekiciliği ile yaşanır.
Yat Turizmi
Yapım, bakım, onarım ve işletmeciliği kapsayan yat turizminin merkezi Bodrum'dur. İçmeler Tersanesinde ismi artık neredeyse Bodrum'la özdeşleşmiş gulet tipi tekne yapımı geleneği sürdürülmektedir. Tersane büyüklüğündeki tesiste de modern teknoloji ile 30 metre uzunluğundaki lüks yelkenli yatlar inşa edilebilmektedir.

Bodrum'da 275 yat kapasiteli marina bulunmaktadır. Ayrıca 12 çekek yerinde yatların bakım, onarım ve kışlama hizmeti verilmektedir. Bodrum yat yarışları, tamamıyla deneyimsiz insanların hatta bebeklerin bile katılabildiği belki de dünyadaki tek yat yarışıdır. Bodrum Cup, 15-30 m. uzunluğunda, lüks guletlerin yarıştığı en konforlu yarıştır. İsteyen yarışa aktif olarak katılmakta veya işi mürettebata bırakarak çevrenin tadını çıkarabilmektedir.
MAVİ YOLCULUK
Bodrum'dan güneydoğuya doğru uzanan Gökova Körfezi, Halikarnas Balıkçısı ve Azra Erhat'ın keşfettiği bir deniz yolculuğu olarak, onların bu adı vermelerinden beri 'Mavi Yolculuk' diye anılır.

Bodrum'dan demir alan tekneler Gökova'ya doğru ilerlerken mavi ile yeşilinin ahengini berrak suların altındaki güzellikleri keşfederler. Bodrum'da yüzlerce yıldır süren tekne yapımı ve denizcilik turizm talebiyle artmış, yat turizmi Bodrum için en önemli gelir kaynağı olmuştur. Karaada, Kargacık Bükü, Pabuç Burnu, Kargı Adası, Alakışla ve Çökertme Mavi Yolculuk'ta görülen ilk yerlerdir. Küçük Çatı, Büyük Çatı, Yedi Adalar, Longöz, Değirmen Bükü, Karacasöğüt gibi denizi berrak ve ağaçlıklı koylar Mavi Yolculuğun önemli duraklarıdır. Doğal güzelliklerin yanı sıra Sedir Adası, Keramos Antik Kenti, Yedi Adalar gibi tarihsel mekanlarda ziyaret edilmektedir. Gruplar oluşturularak yapılan bu yolculuğa 7-10 gün ayırmak gerekmektedir.
Plajlar
Güvercinlik : Bodrum’a 25 km. uzaklıkta, yeşil ve mavinin iç içe geçtiği harika güzelliğe sahip bir koydur. Güvercinlik bu doğal ve doyumsuz güzelliği yanında, karşısında bulunan Salih Adası ile de ilgi çekmektedir.

Torba : Bodrum’a 5 km. uzaklıkta sakin bir köydür. Çam ve zeytin ağaçlarının yeşilliği ile pırıl pırıl bir denizin kaynaştığı şirin ve hareketli bir koy olan Torba’dan Didim, Milet ve Priene’ye tekne turları yapılmaktadır.

Gölköy : Bodrum’un 13 km. kuzeyinde bulunan Gölköy, çam, mandalina ve palmiye ağaçlarının serin bir denizle birleştiği doğa harikası yörelerimizden biridir.

Gündoğan : İnsan elinin az değdiği, güzelliğini en doğal biçimiyle hala korumakta olan Gündoğan Koyu, Bodrum’a 18 km. uzaklıkta olup mandalina bahçeleri ile ünlüdür.

Yalıkavak : Bodrum’a 18 km. uzaklıkta bulunan köy, yarımadanın kuzeybatısındadır. Yel değirmenleri, denizi, balığı ve narenciyesi ile ünlü olan Yalıkavak’ın bir diğer özelliği de en ünlü süngercilerin buradan çıkmasıdır.

Gümüşlük :Yarımadanın en eski yerleşim birimlerinden biridir. Bölgede Tavşan Adasını karaya bağlayan eski limanın kalıntılarını yer yer görebilmek mümkündür. Berrak denizi ve balığı ile ünlü olan Gümüşlük ayrıca flora yapısının zenginliği ile de dikkat çekicidir.

Kadıkalesi : Berrak bir deniz ve narenciye bahçeleri ile çevrili olan Kadıkalesi, Bodrum’a 23 km. uzaklıkta olup adını Helenistik dönem mimarisinin örneklerinden olan kale kalıntısından almıştır.

Turgutreis : Adını ünlü Türk denizcisi Amiral Turgut Reis’ten alan kasaba Bodrum’dan sonra yarımadanın en kalabalık yerleşim merkezidir. Gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biri olan Turgut Reis mandalina bahçeleri ile ünlüdür.

Akyarlar : Nefis bir kumsala ve pırıl pırıl bir denize sahip olan koy, Bodrum’a 13 km. uzaklıktadır. Antik adı Arhialla olan Akyarlar, sörf için son derece uygun koşullara sahip olması ile dikkat çekici olmaktadır.

Bağla : Yarımadanın en güzel koy ve plajlarından birine sahip olan Bağla, kamp yapmaya oldukça elverişli olup Bodrum’a 14 km. uzaklıktadır.

Aspat : Yöresel türkülerde adı geçen Aspat’ın eski adı Aspartos’tur. Bağla’dan sonra deniz kıyısında yükselen bölgede, Klasik Çağ’dan günümüze dek gelen çeşitli uygarlıkların kalıntıları görülebilmektedir.

Ortakent : Mandalina bahçeleri ve ılık denizi ile ünlü olan Ortakent Bodrum’a 14 km. uzaklıkta olup Bodrum’daki köy yaşamını gözlemlemek için en uygun noktalardan biridir.

Bitez : Bodrum’a 10 km. uzaklıkta bulunan Bitez, köyle deniz arasındaki araziyi kaplayan mandalina bahçeleri ile maviyle yeşilin birleştiği en güzel köşelerden biridir.

Karaada : Bodrum’a yaklaşık 6 km. mesafede bulunan Karaada, şifalı sıcak suyu ile ünlüdür. Doğal bir mağaradan çıkan bu suyun ve mağaradaki çamurun çeşitli rahatsızlıklar üzerinde etkisi olduğu söylenmektedir.

Ada Boğazı (Akvaryum) : Suyun berraklığı nedeniyle Akvaryum adıyla adlandırılmaktadır. İç adanın açıklarında 30 m’ye kadar derinliği olan deniz tabanı çıplak gözle görülebilmektedir.
Geleneksel Bodrum Evleri
Geleneksel Bodrum mimarisinin ortak özellikleri, penceresiz giriş katları, ikinci katta kapıları, içeriye çekme merdiven ya da köprülerle girilmesidir. Yasayla koruma altına alınan bu evlerin, merkezde, Ortakent'te, Gümüşlük'ün üstünde Kocakaya köyünde yoğun olarak gözlemlenebilir. Buraya yerleşen sanatçı, edebiyatçı gibi şahsiyetlerin restore ederek Bodrum'a kazandırdıkları evler önemli çekim değeri yaratmaktadır.

Bodrum tarih boyunca
Perslerin Makedon'ların,
Roma İmparatorluğunun ve
Bizans'ın egemenliği altına girmiştir. Bizans,
1071 yılında
Malazgirt'te Selçuklu Sultanı
Alpaslan'a yenilmesinden sonra Anadolu hakimiyetini kaybetmiştir. Osmanlı hükümdarı Mehmet Çelebi tarafından 1415 yılında Halikarnassos'a yerleştirmiştir.
Rodos Şövalyeleri, bu günkü
Bodrum Kalesini inşa ederek yörede egemenlik kurmuşlardır.
Akdeniz'i bir Türk gölü haline getiren
Kanuni Sultan Süleyman
1522 yılında düzenlediği Rodos Seferinde
Rodos ile birlikte Bodrum'u da Osmanlı topraklarına katmıştır.

İklim: Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Ancak yazın öğleden sonra esen "meltem" sıcağın etkisini azaltır.

Bodrum Kalesi'ni ve Sualtı Müzesi'ni görmeden

Salı Pazarına gitmeden

Günlük motor gezilerine katılmadan

Kısa da olsa Mavi Yolculuk yapmadan

Antik Tiyatro'dan Bodrum'u seyretmeden

Bodrum Barlarına uğramadan

Gümüşlük'te balık yemeden

Bodrum usulü su böreği yemeden

Acı ot kavurması, kabak çiçeği dolması yemeden

Bodrum boncuğu, batik dokuması almadan

Bodrum'dan dönmeyin...

5 Aralık 2010 Pazar

Muğla Merkez Hakkında Bilgi


Muğla deniz, göl, dağ ve ormanın içiçe bulunduğu; balı, balığı, kumsalları ve târihî zenginliğiyle şöhret yapan; Türkiye'nin en uzun deniz kıyısına sahip ili. 36° 17’ ve 37° 33’ kuzey enlemleri ile 27° 13’ ve 29° 46’ doğu boylamları arasında yer alır. Doğudan
Antalya, kuzeydoğudan
Burdur ve
Denizli, kuzeyden
Aydın, güney ve batıdan


Ege Denizi ile çevrilidir. Muğla’nın batısı
Ege bölgesinde, doğusu
Akdeniz bölgesinin Antalya bölümünde bulunur. Trafik plaka no 48’dir.


İsminin kökeni

Muğla bölgesini
Selçuklu Türklerinin meşhur komutanlarından “Muğul Bey”
Bizans’tan alarak fethetti. Bu komutanın anısına bu bölgeye “Muğul İli” denildi. Zamanla bu kelime konuşulan halk dilinde “Muğla” olarak yerleşti. Bir diğer görüşe göre ise, Muğla ismi “Mobolla”, “Menos” ve “Myndus” kelimelerinden geldiği şeklindedir. Muğla’nın
Türkler tarafından fethinden önceki ismi “Alinda” idi.



Bitlis | Bitlis 16. yüzyılda çevresindeki Tatvan, Ahlat, Muş, Bulanık ve Hınıs nahiyeleri kendisine bağlı olan bir Osmanlı Vilayeti iken daha sonraları Muş Sancağına bağlı bir kaza olarak 19. yüzyılın ortalarına kadar gelmiştir. 1879'da Siirt, Muş, Genç, Bitlis merkez sancaklarının bağlı olduğu 4 sancak, 19 kaza, 8 nahiye ve 2088 köyden oluşan bir vilayet olan Bitlis 1919 yılında yeni bir düzenlemeyle ikinci sınıf vilayet olmuş, 1929'da Muş vilayetine bağlı bir kaza haline getirilmiştir. 6 yıl ilçe

Bingöl |Bilecik |Balıkesir |Aydın |Artvin |Antalya |Ankara |Amasya |Ağrı |Afyon |Adıyaman |Adana
Edirne |Bolu |Burdur |Diyarbakır |Denizli |Çorum |Çankırı |Çanakkale |Bursa |
Elazığ | Erzincan | Erzurum | Eskişehir | Gaziantep | Giresun | Gümüşhane | Hakkari | Hatay | Isparta | Mersin | İstanbul | İzmir | Kars | Kastamonu | Kayseri| Kırklareli | Kırşehir | Kocaeli | Konya | Kütahya | Malatya | Manisa | Kahramanmaraş | Mardin | Muğla | Muş | Nevşehir | Niğde | Ordu | Rize | Sakarya | Samsun | Siirt | Sinop | Sivas | Tekirdağ | Tokat | Trabzon | Tunceli | Şanlıurfa | Uşak | Van | Yozgat | Zonguldak | Aksaray | Bayburt | Karaman | Kırıkkale | Batman | Şırnak | Bartın | Ardahan | Iğdır | Yalova | Karabük | Kilis | Osmaniye | Düzce



MUĞLA

GENEL BİLGİLER

Yüzölçümü: 13.338 km.²

Nüfus: 562.809 (1990)

İl Trafik No: 48



Ege Bölgesinin güneyinde yer alan Muğla, Asar (Hisar) dağı eteklerinde ovaya doğru yayılmış, kendine has mimarisi, daracık sokakları ve herbiri turizm merkezi ilçeleri ile tam bir turizm cennetidir.

İlçeler:

Muğla (merkez), Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Ula, Yatağan.

Kavaklıdere : Denizden 850 m. yükseklikte kurulması nedeniyle güzel bir yayla konumundaki Kavaklıdere, yemyeşil bitki örtüsü doğal su kaynakları ve bakır manzarasıyla yayla turizmi için ideal bir yerdir. Aydın-Muğla karayolundan yatağan yakınlarındaki Kavaklıdere'ye sapıldığında, Derebağ köyündeki Karia ve Roma dönemlerine ait anfi tiyatro, heykeller ve lamitlerin bulunduğu Hyllarima antik kentini ve Sarıyayla köyündeki tiyatro, sunaklar ve mezarların bulunduğu Kys antik yerlerini gezilebilir.

Datça: M.Ö.VII.Y.Y.’da Ege adalarından gelerek Ionya’nın güney kıyılarına yerleşen Dor’lar tarafından kurulmuştur. Datça ve çevresi çok eski bir tarihe ve medeniyete sahiptir. Ünlü heykeltraş Prokstel burada yaşamıştır. Şehirde Apollon ve Venüs adına yapılmış çeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunmaktadır. Zamanın en ünlü tıp merkezi Datça’dadır. çevreye göre rutubet oranı az, nefis havası ve şifalı suları ile Datça, yaşanılmaya değer bir yerdir.

Yatağan : Muğla-Aydın karayolunun 26 km. sinde yer alan Yatağan; Stratonikeia, Laotna ve Panarama antik kalıntıları ile tanınır. Kentte, Athena Heykeli ve bir yönetim binası bulunmaktadır. Turgutlu Kasabası yakınlarındaki Lagina'da, Hereta adlı üç başlı savaş tanrıçası adına yapılan Heykel Makedi, Bağyaka köyündeki surlarla çevrili bir tepe üzerinde kurulmuş antik kalıntılar bulunmaktadır.

Ula : Gökova Körfezini oluşturan iki yarımadanın birleşme noktasına kurulan ilçenin Muğla'ya uzaklığı 14 km dir. Ege Deniziyle birleştiği noktada yer alan Gökova Körfezi ve bu körfezdeki Sedir (Klopatra) Adası, Ula'nın önemli turizm merkezleridir. Sedir Adası'nda Apollon tapınağı, opera ve tiyatroyu gezdikten sonra Kleopatra'nın denize girdiği incecik kumlu plajında yüzmek önerilir. Gelibolu, Çınar Köyü, Turnalı ve Akbük, Akyaka diğer önemli koylardır. Ahşap malzemelerinin ağırlıkla kullanıldığı özgün Ula evlerini incelemek ayrı bir heyecan kaynağıdır.

Ortaca : Köyceğiz Gölünü Akdeniz'e bağlayan Dalyan kanalından İztuzu kumsalına doğru yol alırken, 5000 yıldır canlılığını koruyan kaya mezarları ile karşılar. Tepeleri çam ormanları kaplı, nesli tükenmekte olan Caretta Caretta kaplumbağalarının yaşam alanı olan İztuzu kumsalları önemli çekim değerleridir.İlçenin diğer sahili, antik kent kalıntılarının bulunduğu , ince kumu temiz denizi ve doğal güzelliğiyle Sarı Germedir.

Dalaman : Zengin ormanları kuş cenneti, av ve yayla turizminin gelişmişliği ve dağ köylerinin güzelliği ile dikkat çeker. Çöğmen ve Kayacık köylerindeki Hippokone ve Oktapolis; Kapıdağ yarımadasındaki Cyra, Lissia, Lydai kalıntıları görülecek yerlerdir. Yassıcalar, Zeytinli, Zeysare, Domuz ve Göcek adalarını gezmek , Dalaman Çayı üzerinde dinlenmek dağ köylerini ziyaret etmek önerilir. Sersala, Boynuzbükü, Bünyüş, Kurşunlu, Göbün, Sıralıbük ve Taşkaya Koyları "Mavi yolculuk" un uğrak yerleridir.

About me

Şarkı Sitesi