23 Kasım 2010 Salı

Buca izmir Hakkında Bilgi


Türkiye'nin İstanbul ve Ankara'dan sonra üçüncü büyük metropolü[2] olan fuarlar merkezi İzmir, ticaret ile bütünleşmiş çağdaş bir liman kentidir. Kültür nitelikleri, yeryüzü nitelikleri ve yaşam düzeyi ele alındığında, Türkiye'nin en gelişmiş kentidir.
İzmir'in batısında denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma’nın imparatorluk devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biriydi. Tüm İyonya kültürünün zenginliklerini bünyesinde barındıran Efes, yoğun sanatsal etkinliklerle de adını duyuruyordu. Bu maksatla da bu şehre "Güzel İzmir", "Eski İzmir" ve "la Perle de l'Ionie" (İyonya'nın İncisi) deniyordu. Tarihten beri bu tanımlarla yıllar sonra şehrin sıfatı hâline gelmiştir.
İzmir, yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer almaktadır. Ilıman bir iklime sahip olup, yazın denizden gelen taze bir serinlik güneşin sıcaklığını alıp götürmektedir. Sahil boyunca palmiye, hurma ağaçları ve geniş caddeler bulunmaktadır. İzmir Limanı, Mersin Limanı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük limanıdır. Canlı ve kozmopolit bir şehir olan İzmir, uluslararası sanat festivalleri ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile de önemli bir yer tutar.


Adı Rumca "Köşede, kenarda kalan köy" anlamındaki "Bovios" sözcüğünden gelme Buca'nın ilk kuruluşu İÖ 630 yılına kadar uzanmaktadır
17 yüzyıl sonlarında bir sayfiye yeri olan Buca, tarihin izlerini günümüze dek taşıyan yapılara sahiptir Eski dönemlerde üzüm bağları ile de ünlü Buca; hipodromu ve haraları ile de İzmir'in önemli ilçelerinden biridir
Köşkleri ve kiliseleriyle ünlü bu ilçeye girişte ziyaretçileri tarihten günümüze süzülüp gelen Kızılçullu Su Kemerleri karşılar
Hasanağa Bahçesi 107 bin 615 metrekarelik alana yayılan bahçenin ilk sahibi İtalyan Levanten işadamı Aliotti olduğu söylenir Daha sonraları Ödemiş eşrafından Hasan Ağa bahçeyi satın almış O dönemde bile düzenli bir altyapıya sahip oluşu yer altında bulunan su kanalları, bahçedeki havuz şelalesinin çalıştırılmasıyla tepeden bakıldığında gözlemlenebilen bir kadın silueti ile hayret uyandırır Bahçe öyle dizayn edilmiştir ki gökyüzünden bakıldığında ağaçların dizilişi bir haç şeklini verir Bahçede bir arada bulunan 12 selvinin ise 12 havariyi simgelediğine inanılır
Buca aynı zamanda ülkemizin Safranbolu, Maçka, Kula ve Milas'ta bulunan 3 katlı cumbalı eski Türk evlerinin halen ayakta olduğu bir yerleşim birimidir Dutlu Sokak ve çevresindeki yapılar buna örnek gösterilebilir

22 Kasım 2010 Pazartesi

Bayındır izmir Hakkında Bilgi


Bayındır, İzmir'in güneydoğusunda Küçükmenderes Havzasında yer alır. İl merkezine uzaklığı 80 km'dir. Kuzeyinde Kemalpaşa; doğusunda Ödemiş; batısında Torbalı; güneyinde Tire ile çevrelenir.

İlçenin yüzölçümü 588 km2?dir. Canlı, Çırpı ve Zeytinova olmak üzere 3 beldesi ve 36 köyü bulunmaktadır.

2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı'na göre toplam nüfusu 47.214'tür. Bu nüfusun 15.870'i merkezde, 31.344'ü belde ve köylerde yaşamaktadır. Nüfus yoğunluğu 80.3, nüfus artış hızı %0 0.19'dur.

İlçede 33 İlköğretim Okulu,1 Anaokulu, 7 Orta Öğretim Kurumu,1 Çıraklık Eğitim Merkezi,1 Halk Eğitim Merkezi bulunmakta; 6685 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 301 öğretmen görev yapmaktadır.Ayrıca İlçede 1 Meslek Yüksek Okulu bulunup 11 Öğretim Elemanı,244 öğrenci bulunmaktadır.


Sağlık hizmeti, 4 Sağlık Ocağı, 5 Sağlık Evi tarafından verilmektedir.

İlçe ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri zeytin, pamuk, karpuz, sebze ve meyvelerdir. Son yıllarda çiçekçilik sektörü hızla gelişmektedir.

Bayındır doğal, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengindir. Osmanlı ve Selçuklular zamanında eğitim ve kültür merkezi olarak kullanılan tarihi yapılar mevcuttur. Bunların en önemlileri Hacı Sinan Camii ve Külliyesi, Telcioğlu Camii, Recep Hanı, Eskici Dede Türbesi ile Bayındır Ilıcaları'dır.

YorumLarınızı Bekliyoruz>>>>>>

About me

Şarkı Sitesi