17 Eylül 2010 Cuma

Kemer Hakkında

Kemer Batı Antalya iline 43 km uzaklıkta ve 52 km kıyı şeridi boyunca uzanan Toros Dağları eteklerinde bulunan Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Kemer’in tarihsel geçmişimde ise 1910'lu dağlardan gelen seller sonucu göl ve bataklıklardan oluşan Eski Köy adı ile bilinen bir yerleşim yeri vardı. Eski Köy halkı kendilerini sellerden korumak için dağların eteklerinde 23 km uzunluğunda taş duvar ördüler. Sonradan Eski Köy bu duvar nedeniyle Kemer adını alacaktı.
Kemer halkı 1960'lı yıllara kadar ulaşımı sadece deniz yolundan sağlamaktaydı. 1980 sonrasında ise uygulanan Güney Antalya Turizm Projesi kapsamında yol ve diğer altyapı olanaklarına sahip oldu. Sonrasında hızla gelişerek, bugün Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerinden biri olmuştur.
Kemer doğal güzellikleri ile cezvedicidir. Berrak denizi, ormanın yeşilliği , deniz, orman ve dağlar bir noktada birleşmesi, deniz dalgalarının çam ağaçlarına kadar uzanması ve çam ağaçlarının plajlarda gölgelik olarak kullanılması öne çıkan özelliklerdir. Beldibi mevkiinden başlayan ve Tekirova ya kadar uzanan tüm kıyı tamamen doğal bir plajdır.Bunun yanında Kemer merkezinde bulunan Belediye plajı, Phaselis plajı ,yat limanı yanında bulunan Ayışığı plajı gibi yerlerde rahatlıkla denize girilebilmektedir. Tarihi yerleri gezmek isterseniz Kemer yakınında bulunan Olympos ve Phaselis antik kentleri gitmeniz gereken yerlerdir. Son dönemlerde Kemer’de özellikle Söğüt Cuması ,Altınkaya ,Dere köy gibi yüksek yerlere safari turları da oldukça ilgi çekmektedir. Kemer’in diğer çekici yanı ise mağaralardır.
Antalya nın 27 km güney batısında bulunan ve deniz kıyısında bulunan Beldibi mağarası, Kemer in batısında yükselen Tahtalı Dağının doğu yamacında yer alan Molla deliği mağaraları görülmeye değer yerlerdir. Kemer spor olanakları konusunda sürekli gelişmektedir. Güney Antalya Gelişim Projesinde çok amaçlı spor tesisleri kompleksleri yer almaktadır . Bunun yanında su sporları ve dalgıçlık imkanları sunmaktadır. Antalya Ticaret Limanından başlayarak Çavuş ( Adrasan ) Beldesine kadar olan saha Olimpos Bey Dağları Sahil Milli Parkı dır. Bu park alanı içerisinde Topçam, Çaltıcak, Beldibi, Göynük Kındıl, Çeşme, Alacasu, Paselis ,Olimpos gibi günü birlik piknik alanları ve dinlenmes tesisleri yer almaktadır.
Yat Turizmi açısından Kemer’in yeri çok önemlidir. Çeşitli ülkelerden gelen yatların merkezi haline gelene yat limanı(Park Marina) 100 karda, 200 denizde olmak üzere 300 yat kapasiteli olup 24 saat hizmet sunmaktadır. Kemer Marinası Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEEK) tarafından yürütülen Mavi Bayrak Kampanyası tarafından tespit edilen kriterleri sağlayarak 1993 yılında Mavi Bayrak ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca Kemer bölgesinde Kemer (Merkez) Tekirova Göynük Beldibi Çamyuva ve Kiriş sahilleri de Mavi Bayrak almaya hak kazanmıştır.

16 Eylül 2010 Perşembe

Akse Hakkında

Eski adı Marla (Marulya) olan Akseki ilçesi 1286 yılında Toroslar üzerinde kurulmuştur. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı yönetimine geçen ilçe de, Roma İmparatorluğu dönemlerinden bu yana toplumların yaşadığı bilinmektedir. 1872`de Alanya`dan ayrılan Akseki, 1901 yılında Antalya Konya Eyaleti dahilinde bağımsız bir sancak olmuştur.

Akseki İlçesi:


Tarihi

Eski adı Marla (Marulya) olan Akseki ilçesi 1286 yılında Toroslar üzerinde kurulmuştur. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı yönetimine geçen ilçe de, Roma İmparatorluğu dönemlerinden bu yana toplumların yaşadığı bilinmektedir. 1872`de Alanya`dan ayrılan Akseki, 1901 yılında Antalya Konya Eyaleti dahilinde bağımsız bir sancak olmuştur. Bu arada Akseki ilçesinin sınırları daraltılmış, bazı köyler Seydişehir ilçesine bırakılmıştır. İbradı, önceleri bir kasabayken, 1991 yılında ilçe yapılarak Akseki`den ayrılmıştır.

Coğrafi Konum

Kardelen Çiçeği`nin ana yurdu olan Akseki ilçesi, Antalya iline bağlı Batı Torosların güneyinde kurulmuş bir ilçedir. Doğusunda Gündoğmuş, Bozkır, batısında Manavgat, İbradı, kuzeyinde Beyşehir, Seydişehir, güneyinde Manavgat ve Gündoğmuş ilçeleri yer alır.

Yüzölçümü; 2390 kilometrekare, rakımı 1500 m.dir. İlçenin coğrafi yapısı Manavgat Irmağının oluşturduğu büyük bir vadi ile engebeli ve dağlık bir görünüme sahiptir. İlçenin büyük bir çoğ Bucakalan Mağarası, Göktepe Yaylası, Çimi Yaylası, Irmak Vadisi ilçenin diğer çekiciliği olan yerlerdir. Akseki`de; Karasal İklim görülür. Ortalama sıcaklık 13.1 derece olup maksimum sıcaklık 36.7 derecedir. Akseki`de kışın sıcaklık -14 dereceye kadar düşebilmektedir.

About me

Şarkı Sitesi