4 Eylül 2010 Cumartesi

Serik Hakkında

Serik ilçe merkezi, Antalya'nın 38 Km. doğusundadır. Akdeniz' de 22 km kıyı şeridine sahip olan ilçe, merkezi 8 km. içeride, denizden 26 m. yüksekliktedir. Kısmen dalgalı ovalık bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçenin yüzölçümü 1.550 Km²' dir. Bunun 45.360 hektarı tarım arazisi, 65.764 hektarı da orman arazisidir. Serik,
Antalya Ovası'nın doğuya doğru uzanan bir parçasını teşkil eder. Serik İlçesi batıda Antalya merkez ilçe; doğuda
Manavgat; kuzeyde
Burdur'un
Bucak ilçesi ile
Isparta'nın
Sütçüler İlçes; güneyde ise
Akdeniz ile çevrilidir.

Dağlık kesimlerinde hayvancılık, ormancılık, ova kesimlerinde de ziraatçılık özellikle turfanda sebzecilik yapılmaktadır. Ticari hayatı Antalya şehir merkezine bağlıdır. İlçenin kuzeyinde batı
Toros Dağları yükselmeye başlar.

İlçede
Akdeniz İklimi hakimdir. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Bu iklimin sonucu olarak doğal bitki örtüsü de
makilerdir. Bölgenin en önemli akarsuları, Köprüçayı ve Aksu çaylarıdır.

Tarihi


Serik'te ilk yerleşim yeri, M.S.II yüzyılda




Bergama Krallığı'na bağlı olarak bugünkü Yanköy Köyü yakınlarında bulunan
Sillyon (Koçhisar tepesinde) da ve


Belkıs Köyü'nde Aspendos olarak iki yerde kurulmuştur.
Osmanlı maliye ve tapu kayıtlarında serikli, seriklü cemaat ya da aşiret boyunun yerleştiği ve ismini verdiği ilçe. Serik , Seriklü konar göçer yörükan taifesinin anadoluda ki diğer yerleşim alanları : Kayseriyye, Kırşehri, Beğşehri,İçel ve Aydın sancakları.

Osmanlı son zamanında nahiye merkezi bugünkü Çandır beldesi ve SERİK sancağı diye anılır. Bugünkü ilçe merkezi o zaman Şevketiye isminde ve 1895 yılıda 49 hane olarak Teselyanın kaybedilmesiyle oradan gelen Hacı ismailli aşiretince kurulmuştur. Göç ettikleri için kendilerine muhacır (macır) demişlerdir.Birkısmı İzmirde diğer birkısmıda evveli Şam ahiride Şam diyerek bugünkü Şam şehrindedir.

Batı Trakya Türkleri
Balkan Savaşı sırasında
Muhacir olarak,
Girit Savaşı sırasında ise,


Girit Türkleri Serik'e gelip yerleşmişlerdir.

Nüfus Durumu


2000 Yılı genel nüfus sayımına göre İlçenin toplam nüfusu 109.360‘ dır. Nüfusun 30.579'u İlçe merkezinde, 44.052'si kasabalarda, 34.729'u köylerde yaşamaktadır.

Ekonomisi


İlçenin çalışma hayatı mevsimlere göre değişiklik göstermektedir. Özellikle yaz aylarından turizm sektöründeki canlılık ilçenin gelir kaynaklarındandır. Bunu dışında ilçenin ekonomisinin büyük bir bölümü tarıma dayalı olup, halkın % 90'ı çiftçilikle uğraşmaktadır. Tarımsal faaliyetler için ihtiyaç duyulan insan gücünün bir kısmı kendi bölgesinden, bir kısmı da çevre il ve ilçelerden karşılanmaktadır.

İlçe ve bağlı beldelerde bir çok sanayi tesisi de bulunmaktadır. Gerek 250 işyeri kapasiteli sanayii sitesi, gerekse fabrikalar ve büyük işletmeler ile canlı bir ekonomik yapısı vardır.
Serik'in belek beldesi turizm açısından son derece önemlidir.Yılda 30 milyon turistin uğradığı belek'te 30 dan fazla 5 yıldızlı otel bulunmaktadır.Ama şu an belek'e yeteri kadar özen gösterilmemektedir.Otel yatırımcıları orman konusunda dikkatli olmalıdırlar.Çünkü;otel yeri açmak için ormanları kesiyorlar;ama hiç düşündüler mi turistleri oraya çeken faktörlerin ne olduğunu?Kesilmemesi için girişimlerde bulunuldu. Başarıyla sonuca ulaşılacağına inanıyorum.Belek'te golf sahaları vardır.Bu hizmet de golf severleri için son derece önemlidir.Belek bir çok spor eğlence ve konaklama faaliyetleri sayesinde yakında turizmin gözdesi olacak!

Turizm


22 km'lik sahil şeridine sahip olan ilçenin turistik yerlerin başında sahil kesimindeki
Belek Beldesi gelmektedir. Bu belde son dönemlerde gerek ülke genelinde gerekse dünya çapında turizm açısından sayılı yerlerdendir. Özellikle modern tesisleri ve
golfle anılan lüks tatil köyleri ile ünlüdür.

Deniz turizmi dışında Serik'in dünyaca bilinen tarihi ve turistik ören yerleri olarak,
Aspendos ve
Sillyon gibi yerler sayılabilir. Bunlar dışında turizme kazandırılması için çalışmalar sürdürülen Akbaş Köyü'ndeki
Zeytinlitaş Mağarası da ilçenin turizmi için önemlidir.

Ayrıca, Gebiz Bucağına bağlı Akçapınar köyünde bulunan
Uçansu Şelalesi görülmesi gereken bir tabiat harikasıdır. İlçede Köprülü Kanyon ve
Toros Dağları'nın uzantıları da mevcuttur. Serik'in belek beldesi turizm açısından son derece önemlidir.Yılda 30 milyon turistin uğradığı belek'te 30 dan fazla 5 yıldızlı otel bulunmaktadır.Ama şu an belek'e yeteri kadar özen gösterilmemektedir.Otel yatırımcıları orman konusunda dikkatli olmalıdırlar.Çünkü;otel yeri açmak için ormanları kesiyorlar;ama hiç düşündüler mi turistleri oraya çeken faktörlerin ne olduğunu?Kesilmemesi için girişimlerde bulunuldu. Başarıyla sonuca ulaşılacağına inanıyorum.Belek'te golf sahaları vardır.Bu hizmet de golf severleri için son derece önemlidir.Belek bir çok spor eğlence ve konaklama faaliyetleri sayesinde yakında turizmin gözdesi olacak!

1 Eylül 2010 Çarşamba

Manavgat Hakkında

Antalya’nın 80 km kadar doğusunda bulunan ve 1329da kurulan Manavgat ilçesi, Manavgat Çayı (Melas’ın) doğu ve batı yakasında yer almaktadır. 15. yüzyılda Osmanlı topraklarına katılan ve daha önce Melas (Karasu) adıyla anılan Manavgat ilçesi, 19. yy sonlarında Konya Vilayeti, Teke Sancağının Alaiye (Alanya) kazasına bağlı nahiye merkezi olan bir yerleşim yeri idi. Yüzölçümü 2.296 km2 dir.

Antalya’yı Mersin’e bağlayan ve yaz aylarında turizm açısından büyük önem taşıyan karayolunun geçtiği Manavgat kenti, Antalya ve Alanya’dan sonra ilin üçüncü büyük ilçe merkezidir. Kentin adının Manavgat Çayi ile bugünkü ilçe merkezi arasında, Pamfilya-Kilikya sınırında kurulan “Manaua” antik kentinden geldiği sanılmaktadır.

Evliya Çelebi, şimdiki Gündoğdu Köyü yakınlarında Sarısu civarında kaplan avlandığını ve bu çevrede Yörük denilen halkın oturduğunu anlatır.

Manavgat ilçesinin toprakları Antalya Ovası’nın yanı sıra alçak tepeler, yer yer Toroslar’dan inen akarsularla parçalanmış alanları, kuzeyinde yükselen Bati Toroslar’ın guney kesimlerini kapsar. İklim, tipik Akdeniz İklimidir. Doğal bitki örtüsü maki topluluklarıdır. Dağlık kesimlerde orman alanları vardır. İlçede yetişen başlıca ürünler pamuk, çeltik, susam ve buğdaydır. karpuzu ise çevrede çok ünlüdür.

Ünlü Krup fabrikaları müdürü 1940’lı yıllarda bu yöreyi gezerken, “Biz cenneti boşuna mukaddes topraklarda aramışız, aradığımız cennet burada imiş meğer” demiştir. Hakikaten Manavgat, yeşillikler içine gömülmüş bir cennet gibidir.

31 Ağustos 2010 Salı

Konyaaltı Hakkında

Antalya Konyaaltına Gittinizmi? Türkiyenin En Nadide Ve Eğlence Yeri Olan Antalya Konyaaltı Plajı Ve Temiz havasıyla tüm stresten sıkıntıdan uzak bir yaşa sunuyor.

BeachPark şehirden uzaklaşmadan, şehir stresinden kurtulmak ve benzersiz bir tatil günü geçirmek isteyenler için en ince ayrıntılara kadar düşünülerek yaratıldı. İster tek başınıza, ister ailenizle ve dostlarınızla unutulmaz birgün geçirmek için tek yapmanız gereken, sadece BeachPark`a gelmek ve size sunulan yüzlerce alternatiften dilediklerizi seçmek...

İsterseniz temizliği uluslararası mavi bayrak ile belgelendirilmiş plajlarımızda kendinizi güneşin ve denizin kucağına bırakın, isterseniz su sporlarıya enerjinizi suyla birleştirin.

Su sporlarına doyduğunuzda ormanda çılgın paintball savaşları yapabilir, dilerseniz golf oynayabilir, ata binebilirsiniz.

Güvenilir bir ortamda onlara sunulan imkanları kendilerince yaşayabilmeleri için herşey var. Deniz ve güneşin neşesini özel cocuk parkımızda sürdürürken yeni arkadaşlıklar kurabilecekleri çocuk şenliklerinde bambaşka bir dünyaya girecekler.

Mutluluklarını bütünleyecek lezzetli yiyeceklerde onları bekliyor.

Burada, çocuklarınızla yaşayabileceginiz tek sorun, BeachPark`tan ayrılmak istememeleri olacaktır..

Her damak zevkine uygun alternatiflerin sunulduğu birçok restaurant, pub, cafe, fastfood ve bistro işletmeleri en iyiyi sunmak için hizmetinizde... Bu işletmelerimizi tanımak için BeachPark Rehber sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz...

Gün boyu süren aktivite ve gösteriler gecelerinizi de süslüyor, açık hava konserleri, canlı müzik sunan barlar, sokak gösterileri ve animasyonları ile bambaşka bir dünyaya açılıyor BeachPark...

Farklı konsept ve ambiansa sahip sokaklarımızda, meydanlarımızda eğlencenin doruğunda unutulmaz geceler yaşayacağınızdan eminiz..

BeachPark bünyesinde bulunan AquaLand su çılgınlığı, eğlenceye farklı bir boyut getiriyor. Tüm gün boyunca keyifle güvenli kaydıraklarda ve havuzlarda hem eğlenecek hem de dinleneceksiniz..!

BeachPark`ın vazgeçilmezlerinden olan DolphinLand, sevimli yunusların, beyaz balinaların ve deniz kedilerinin nefes kesen gösterileri ile sizleri büyüleyecek... Çocuklarınızın çok keyif alacağı ve hayvan sevgisini pekiştireceği bu gösterileri sakın kaçırmayın..!

About me

Şarkı Sitesi