Ağva Pansiyonları | uygun oteller
uygun oteller: Ağva Pansiyonları

31 Temmuz 2009 Cuma

Ağva Pansiyonları


Ağva son yıllarda sıkça adını duyduğunuz bir belde değil mi? Ağva'ya özellikle hafta sonlarında şehrin karmaşasından kaçmak isteyenleri ilgi gösteriyor. İstanbul'a yakınlığı muhteşem doğası, kumsalı, denizi, yürüyüş alanları gelişen otel ve pansiyonculuğuyla Ağva, bu ilgiyi hak ediyor.Ağva konaklama ücretleri olarak kış aylarında daha uygun fiyatlar ve özel sürprizler yapıyor.
Ağva, Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi bir çok uygarlığın geçiş yeri olmuş bir belde. M.Ö. 7. yüzyıl. uzanan tarihin kalıntılarına Ağva' ya bağlı civar köylerde rastlamak mümkün. Kalem Köy'de Romalılara ait kilise kalıntıları ve mezar taşları, Hacıllı Köyü’nde, 3.yüzyıl sonu - 4.yüzyıl başlarında bulunan Gürlek Mağarası, Hisar Tepe' de bulunan kale kalıntısı, Sungurlu mahallesindeki dağ değirmeni önemli buluntular. Ağva'ya 14. yüzyılın ikinci yarısında Konya, Karaman ve Balıkesir'den gelen Türkmen boyları yerleşmiş. Bugünkü Ağva’lılar da aynı Türkmen boylarının çocukları.

Ağva, Latince "iki dere arasına kurulmuş köy" ve "su" anlamına geliyor. İstanbul'un kuzeyinde, Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasında bir sahil kasabası. Göksu ve Yeşilçay dereleri Ağva'dan geçip Karadeniz'e dökülüyor. Yeşilçay balıkçı teknelerinin mekanı. Göksu kıyısında ise oteller var. Derelerde kano veya deniz bisikleti ile gezinti yapılabiliyor. Motorlu teknelerle birkaç saatlik gezintiler organize edilebiliyor. 12 km. uzaktaki Hacıllı köyü, mağara ve şelaleleri ile ünlü. Kilimli ve Kadırga koyları, yürüyüş için çok elverişli.

Ağva'nın nüfusu 3000 kişi civarında. Ama yazın özellikle haftasonları bu rakam 10.000'e çıkıyor. Yazın denizde ya da derede yüzmek için buraya gelenler de var, sadece lezzetli bir yemek için gelen de... Ağva'nın balıkları çok taze.

Balık bol, avcılık mümkün

4 mevsimi gidilebilecek bir belde Ağva. Yaz aylarında deniz keyfine, 3 kilometrelik güzel plajı eşlik ediyor. Kış aylarında yörenin özel mekanlarında, şömine başında dost sohbetleri bir ömre bedel oluyor. Bahar aylarının güzelliklerini tarif edebilmek biraz zor. Çünkü bahar aylarında doğanın bütün renklerini Ağva’da görebilmek mümkün oluyor.

Ağva, balık tutmak isteyenler için de oldukça bereketli bir yer. İki dere ve deniz balıkçıların oltalarını hiç boş bırakmıyor. Kaplumbağa, ceylan, kurt, çakal, yaban domuzu, tilki, sincap, birçok kuş türü özellikle yalı çapkını barındıran Ağva avlanmaya da çok uygun.Temiz havayı buram buram solumak, romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenen şifalı kumsalında yürümek de Ağva’nın farklı güzellikleri.

Peki Ağva’ya nasıl gideceksiniz?

İstanbul'a 97 kilometre uzaklıkta olan bu şirin beldeye ulaşmak için öncelikle Şile'ye gitmek gerekiyor. Şile'ye kadar yol otoban kalitesinde. Şile'ye ulaştıktan sonra; iki seçenekle Ağva'ya gidilebiliyor: Birincisi, sahil yolu; Şile Çayırbaşı'ndan iki yol ayrılıyor. Sahil yolu, Kabakoz, Akçakese yolunun devamında Şuayipli ile karşılaşıyorsunuz. İsaköy dönüşüne gelinince Ağva tabelaları yardımcı oluyor.

Şile' den Ağva'ya ikinci yol güzergahı ise; Çayırbaşı'ndan, Teke Köyü’ne giden yolu takip edip Teke, Gökmaslı ve İsaköy istikametinin devamında Ağva'ya ulaşmak. Gebze tarafından ulaşım için; Mollafenari istikametine doğru gidip Tem yolunu takip ederek, soldan Teke yoluna sapmak, Teke'ye gelince de sağdan İsaköy yoluna girmek gerekiyor.

İzmit tarafından ulaşım için; Kandıra otobanı ile ilk önce Kandıra, Akçaova ve sonra Ağva’ya ulaşılabiliyor. Karadeniz Bölgesi’nden ulaşım için ise; Akçakoca yolunu takip etmek gerekiyor.

0 yorum:

About me

Şarkı Sitesi