Dalaman Muğla ilinin bir ilçesidir. Atm Dalaman Uluslararası Havaalanı bu ilçe sınırları içerisindedir. Ortaca'nın da ilçe haline getirilmesinden sonra bağlı beldesi kalmamıştır. 16 köyü bulunmaktadır. Akdeniz Bölgesi’nde, Muğla İline bağlı bir ilçe olan Dalaman, Muğla İli Köyceğiz, Ortaca ve Fethiye ilçeleri ile Denizli ili Çameli ilçesi arasında yer almaktadır. Doğu, kuzey ve batı kesimleri dağlık, güneyi ovalıktır. İlçe topraklarını Gölgeli Dağlar (2.295 m.), Boncuk Dağı engebelendirmektedir.
Fethiye Körfezi’ne paralel uzanan bu dağların etekleri yapraklı, yüksek kesimleri de iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlarla kaplıdır. Dalaman Ovası, Muğla ilinin en verimli ovasıdır,türkiyenin ve dünyanın en verimli ovaları içerisindedir. İlçe topraklarını Dalaman Çayı sulamakta olup, Akdeniz ve Ege Bölgeleri geçiş noktasında bulunmaktadır. Dirmil yakınlarındaki Kocaş dağından doğan, Dalaman çayı Marmaris ve Fethiye arasında yer alır. Toplam uzunluğu 229 km.dir. Batı Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inen kolların birleşmesiyle büyüyen çay, dar ve derin bir vadi içinde akarak, Ortaca’nın 8 km. güneyinden denize dökülür.Deniz seviyesinden yüksekliği 15 m.dir. Yüzölçümü 61.694 hektar olan ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 28.148’dir.
Dalaman ilçesinin yüzölçümü 61.694 hektardır. B 43.528,5 hektarı ormanlık 10.450 hektarı kültür arazidir. Mevcut ormanların 29.063,5 hektarı verimli, 15.954 hektarı verimsiz koru halindedir. Dalaman Çayı Akdeniz ve Ege Bölgeleri geçiş noktasında bulunmaktadır. Dalaman kuş yönünden zengin bir deltadır. Koyları Yat Turizmine son derece elverişlidir. Yıllık ortalama sıcaklık 17.9 derecedir. Yıllık ortalama yağış miktarı 1044.5 mm’dir. Yıllık ortalama nispi nem miktarı 72.5’dir.
Dalaman İlçesinin iklimi tipik Akdeniz iklimi olup, Suptropikal iklimi olarak tanımlanabilir. Bu iklim karakteristiğine uygun olarak yörede kışları ılık ve yağışlı, yazları ise kurak ve sıcaktır.
Ulaşım
Muğla-Fethiye yoluyla Dalaman’a kolaylıkla ulaşılıyor. Bütün büyük kentlerden her gün otobüs seferleri bulunuyor.
Havayoluyla gelenler Dalaman Havalimanına iniyor. Uluslar arası nitelikteki havalimanına, İstanbul, Ankara gibi kentlerden de tarifeli seferler yapılıyor. (Otobüs, havayolu ve rent a car şirketleri için Rehber Bölüme bakınız.)
Yeme-İçme
Dalaman ovası son derece verimli. Her mevsim bol sebze ve meyve üretiliyor. Sebze bol olunca yerel sebze yemekleri de bol tüketiliyor. Pancar, hardal, ebegümeci, ısırgan, tavuk tırnağı, geren, labada, kayazak, semiz otu, sarı ot gibi bir bölümü büyük şehirlerde bilinmeyen ot çeşitleri Dalamanlı kadınların elinde lezzetli yemeklere dönüşüyor. Bir bölümünü Dalaman’daki esnaf lokantalarında da bulabilirsiniz.
Konaklama
Dalaman havalimanı yakınlarında, şehir merkezinde otel ve pansiyonlar bulunuyor. İncebel mevkiindeki Therme Maris Otel ise bölgenin en büyük oteli. (Oteller ve pansiyonlar için Rehber Bölüme bakınız)
Termal turizm
Kapıkargın ve İncebel kükürtlü su kaynaklarının şifalıo olduğuna inanılıyor. İncebel termal kaynakları, Therme Maris Oteli tarafından değerlendiriliyor. Otel bünyesinde bakım ve güzellik üniteleri, çamur banyosu ve kükürtlü termal havuz yer alıyor.
Rafting ve river kayaking
Dalaman çalı Akköprü bölümünde rafting ve rivek kayaking organizasyonu yapan seyahat acentaları var. Seyahat acentalarının organizasyonuyla otellerinden ya da yatlarından alınan gruplar yarım günlerini eğlenceli ve heyecanlı bir aktiviteyle değerlendirmiş oluyorlar. (Ayrıntılı bilgi için Dalaman sayfalarına bakınız)
Yat Turizmi ve Mavi yolculuk
Dalaman kıyıları mavi yolculuk güzergahı üzerinde. Özellikle Kapıdağ Yarımadası üzerinde olan Sarsala, Büngüş, Sıralıbük, Kurşunlu ve Taşyaka(Bedri Rahmi) koyları Göcek çevresindeki yatların çok sevdiği koylardan ve hepsi olağan üstü güzellikte. (Mavi Yolculuk ve Yat Turizmi sayfalarına bakınız.)
Tarihi Yerler :
1-Kapıdağında Lidai, Lissay ,Crya ve Cleopatra Hamamı
2-Şerefler ve Kozpınar ve Kaya mezarları
3-Kargınküründe türbe
4-Gürköy de demirci çarşısı
5-Karacaağçta Manastır ve medrese
6-Gökdağda Likya kaya mezarları
7-Şerefler türbesi
8-Dalaman Çayının TİM sınırları içerisinde kalan yerde batık gemi
9-Asma ESKİ köprü
10-Tarihi Akköprü
11-Kayadibinde Likya Kaya Mezarları
12-Kavacık ta Hippokome Antik Kent
13-Bozbel de Oktapolis Antik Kentin uzantısı ve kaya mezarları
14-Gürleyikte Hisar ve Ilıca
15-TİM idari binası
Mesire Yerleri :
1-Sarısu-Hurmalı koyu arası,deniz kıyısı
2-TİM içinde çay boyu,Şahın Tepesi ve Gökdağ harabeleri
3-Akkaya yöresi
4-Kozpınar
5-Eski ASMA köprü civarı
6-Gürleyik Çal Deresi
7-Çöğmende Üçgül,Dumlu ve Akpınar yaylaları
8-Çal,Şimşir ve Aygır dağlarının dorukları
9-Hürriyet ve Altıntas Mahallelerinde günlük SIĞLA ormanları
10-Dalaman Çayı üzerinde Akköprü ve kanyon
11-Kırcagedre mahalles
Görülmesi,İzlenmesi ve İncelenmesi Gereken Olgular
1-Köy Düğünleri ve eğlenceleri
2-Köy yaşantısı
3-El sanatlarımız DOKUMA,OYMA,ÖRGÜ vb.
4-Yörük çadırı ve göçer yaşamı
5-Ev tipleri
6-İlçe merkezi ve köylerde kurulan halk pazarları
7-Köy çerçileri
8-Oyunlar
9-Çalgılar
10-Şifalı otlar ve kullanımı
11-Yöresel giysiler ve hazırlanışı
8 Aralık 2010 Çarşamba
Dalaman Hakkında Bilgi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder