Bilinçsiz güneşlenme cilt kanserine davetiye çıkarıyor..
Havaların ısınmasıyla birlikte uzmanlar, güneşte bilinçsizce kalanların cilt kanserine yakalanabileceği uyarısında bulunuyor. Güneş ışınlarının etkisinin yoğun olduğu saatlerde uzun süre güneşte kalınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, bu süreçte güneş kremi kullanılmasını, bol su tüketilmesini öneriyor.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş yanıkları vakalarında da artış yaşanmaya başlandı. Her gün güneş yanığına bağlı olarak bulantı, kusma şikayetleriyle yüzlerce kişi hastanelere başvuruyor. Bilinçsiz şekilde güneşlenme, getirdiği acılar bir yana kalıcı hastalıklara da neden olabiliyor.
Akademi Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tol, hava sıcaklığının yükselmesi nedeniyle zararlı güneş ışınlarının etkisinin arttığını söyledi. Özellikle çocukların, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmasının çok tehlikeli olduğunu belirten Hüseyin Tol, bilinçsizce uzun süre güneş ışınlarına maruz kalanların deri ya da ağır kanser tümörleri ile karşılaşma riskinin arttığına dikkat çekti. Tol, güneş ışınlarının etkisinin yoğun olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında kesinlikle güneşlenilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Sağlıklı bronzlaşmanın derinin korumasını sağladığını dile getiren Dr. Tol, bilinçsiz yanmanın ise olumsuz etkileri bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: 'Güneş yanığı gibi akut deri lezyonuna, fototoksik, fotoallerjik reaksiyonlara sebep olabildiği gibi nevuslar, deri yaşlanması, melanom ve melanom dışı deri kanserlerine yol açabilen önemli risk faktörleri ortaya çıkarır. Bir dizi önlemle bu zararlı etkiler azaltılabilir. Özellikle öğlen saatleri içerisinde ev dışındayken her zaman deri tipine uygun, güneş koruma faktörü (SPF) içeren kremler veya losyonlar kullanılmalı. Kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önceden sürülmeli ve 2-3 saatte bir yenilenmelidir. Açık renk tipine sahip kişiler yüksek güneş koruma faktörlü ürünler tercih etmelidir. Her zaman uygun, yeterli ve koruyucu giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır, bulutlu hava koruyucu değildir, çünkü bulutlar ultraviyole ışınların şiddetini en fazla yarıya indirir.' dedi.
GÜNEŞ IŞINLARININ ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
- Güneş'in en etkili olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında güneşlenmeyin.
- İlk güneş banyoları en çok 15-20 dakika, en fazla güneşlenme süresi 1-1,5 saat kadar olmalıdır.
- Güneş koruma faktörü en az 15 olan kremler, günlük olarak kullanılmalıdır.
- Bulutlu havalarda güneş radyasyonu ancak yarı yarıya azalır. Bu nedenle yazın bulutlu havalarda da koruma yapılmalıdır.
- Bazı ilaçlar (tetrasiklinler ve idrar söktürücüler gibi) ve parfümlü kozmetik malzemeleri; güneşe olan hassasiyeti arttırdığından, ilaç alanların güneş banyosu yapmadan önce hekime danışmaları gerekir.
- Solaryum cihazı da bir tür ultraviyole kaynağı olduğu için; güneşin taşıdığı bütün risklerin solaryum ile bronzlaşma sonucunda da oluşabileceği bilinmelidir.
- Sık dokumalı ve açık renkli giysiler tercih edin. Ayrıca şapka ile gözlük kullanın.
- Beyaz tenli, sarışın ve açık gözlü kişiler, çocuklar, yaşlılar ve diğer güneşe duyarlılığı olanların; her gün ve faktörü 30'un üzerinde olan güneş koruyucusu kullanmaları gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Buğday tenli ve esmerseniz; SPF (güneş koruma faktörü) 15 ve üzerinde olan ürünleri tercih edin. (CİHAN)
12 Temmuz 2009 Pazar
Tatilde Cilt Kanserine Dikkat!!!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder